Gazete Vatan Logo

O heyet Kuzey Irak'ta ama...

3 flaş gelişme! İşte PKK'ya yakın sitelerin iddiası...

O heyet Kuzey Irak'ta ama...

Terör örgütü PKK tarafından değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak’tan kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyet, gece konakladıkları Şırnak’ın Cizre ilçesinden yola çıkarak Irak’a geçmek üzere Habur Gümrük Sahası’na giriş yaptı.


MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu’dan oluşan 6 kişilik heyet, geceyi Cizre’de geçirdikten sonra Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı’na geçti.

Milletvekili Adil Kurt, basın mensuplarının sorusu üzerine konuyla ilgili olarak şimdi açıklama yapmayacaklarını belirterek, ”Açıklamayı dönüşte yapacağız. İnşallah hayırlı haberlerle döneceğiz, bugün dönmeyi umuyoruz” dedi.


Heyettekiler daha sonra Habur Gümrük Sahası’na girerek işlemlerine başladı.

Öte yandan heyetle birlikte Cizre ilçesine gelen BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in Irak’a geçecek kişiler arasında bulunmadığı ancak dün ismi geçmeyen MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban’ın heyete
dahil olduğu dikkati çekti.

Heyetin, kaçırılan kaymakam adayı Kenan Erenoğlu, uzman çavuş Zihni Koç, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuş Kemal Ekinci, polis memuru Nadir Özgen, erler Ramazan Başaran, Reşat Çeçan ve Hadi Gizli’yi bugün teslim almaları
bekleniyor.


HEYET KUZEY IRAK'A GEÇTİ

Heyet, Habur Gümrük Sahası’ndaki işlemleri ardından Kuzey Irak’a geçti. Heyete Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden de bazı görevlilerin katılması bekleniyor. Kaçırılmalarının ardından 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 2’si uzman çavuş, 1’i astsubay, 1’i polis, 1’i kaymakam adayı ve 3’ü de er olmak üzere kaçırılan 8 kişinin dün yeri açıklanmayan, bir kampa getirilerek toplu olarak bekletildikleri ifade edilmişti.

Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, örgütün elinde tutulan kamu görevlileri için özel güvenlik birimleri oluşturduğu, onların BDP heyetine teslim edilmesinden sonra sinyal kesici jammerler eşliğinde zırhlı araçlarla gidecekleri yere kadar götürülecekleri kaydedildi.

TUNCEL'E SINIRDA BÜYÜK ŞOK

Teröristlerin kaçırdığı kişilerin alınması için Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’ın kuzeyine geçecek heyette bulunan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in yurtdışına çıkmasına, mahkemece yasaklı olduğu gerekçesiyle izin verilmedi.


ANF'ye göre Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile BDP milletvekilleri Adil Kurt, Hüsamettin Zenderlioğlu’dan oluşan grup, sabah saatlerinde Silopi’deki sınır kapısından Irak’ın kuzeyine geçti. BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'in sınırı geçişine ise mahkemenin koyduğu yurtdışına çıkış yasağı dolayısıyla izin verilmedi. Daha önce bir polise tokat atmasıyla da gündeme gelen Sebahat Tuncel, örgüt üyeliği suçu nedeniyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 8 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. Tuncel’e denetimli serbestlik uygulandığından yurtdışı yasağı getirildi.

Kaçırılan kişileri İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Şırnak Vali Yardımcısı, Silopi Kaymakamı, cumhuriyet savcıları ve bir ambulans karşılayacak.

TUNCEL: YARIN BIRAKILABİLİRLER

BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, PKK’nın elinde bulunan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, ”Oradaki koşullar itibariyle bugün olamayabileceği, yarına kalabileceği bilgisi bize geldi” dedi.

Tuncel, Cizre’de kamu görevlilerini almaya giden heyetin gidişinin ardından yaptığı açıklamada, heyetin Habur Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığını belirterek, atılan bu adımın önemli olduğunu söyledi.

Kamu görevlilerinin ailelerine teslim edilmesinin Türkiye’de Kürt sorununun çözülmesi noktasında başlayan sürece pozitif katkı sunacağını düşündüklerini kaydeden Tuncel, ”Heyetimiz bölgesel Kürt yönetiminin olduğu yere geçtiler. Bugün itibariyle PKK’nın elindeki kamu görevlilerini alıp Türkiye’deki ailelerine teslim edecekler. Ama oradaki koşullar itibariyle bugün olamayabileceği yarına kalabileceği bilgisi bize geldi. Umarım bir sorun çıkmadan kamu görevlileri ailelerine ulaştırılır” diye konuştu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2 yıl önce terör örgütünce kaçırılan Astsubay Başçavuş Abdullah Söpçeler’in babası Hüseyin Söpçeler, kaçırılan çocuklarını teslim almak için Şırnak’a doğru giden ailelerle olduğunu belirterek, oğluna kavuşma hayallerinin gerçekleşeceği için mutlu olduğunu söyledi.

'ÇOK HEYECANLIYIM'

AA muhabirinin telefonla ulaştığı baba Hüseyin Söpçeler, duygularının tarifsiz olduğunu belirterek, ”Oğlumu almak için gidiyorum, heyecanlıyım, söyleyecek söz bulamıyorum. Hep kavuşacağız hayalim vardı, gerçekleşiyor, mutluyum” dedi.

Kaçırılan asker Söpçeler’in Babeski ilçesine bağlı Büyükmandıra beldesindeki baba ocağında yaşayan eşi Saniye, 5 yaşındaki kızı Melis ve annesi Hazel Söpçeler’in umutlu bekleyişleri sürüyor.

Terör örgütü PKK tarafından değişik tarihlerde Diyarbakır, Van, Muş, Bingöl ve Şırnak’tan kaçırılan kamu görevlilerinin teslim alınması için oluşturulan heyet de bugün Irak’a geçmek üzere Habur Gümrük Sahası’na giriş
yapmıştı.

Haberin Devamı