Gazete Vatan Logo

NAVTEX nedir? Türkiye Abdülhamid Han gemisi için Navtex yayınladı!

Abdülhamid Han sondaj gemisi göreve resmen başladı. Düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Abdülhamid Han gemisinin ilk görev yerini açıkladı ve rotasını verdi. Düzenlenen törenin ardından Türkiye Abdülhamid Han sondaj gemisi için Navtex yayınladı. Peki, NAVTEX nedir? NAVTEX ne demek? Neden Naxtex yayınlanır? İşte detaylar…

NAVTEX nedir? Türkiye Abdülhamid Han gemisi için Navtex yayınladı!

Türkiye’nin sondaj gemilerinden Abdülhamid Han göreve başladı. Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arayacak Abdülhamid Han gemisi için tören düzenlendi. Törende Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan Abdülhamid Han sondaj gemisinin ilk rotasını açıkladı. Törenin ardından Türkiye, Navtex yayınladı. Peki, NAVTEX nedir? NAVTEX ne demek? Neden Naxtex yayınlanır? İşte detaylar…

ABDÜLHAMİD HAN İÇİN NAVTEX YAYINLANDI!

Abdülhamid Han için NAVTEX yayımlandı. Gemi 7 Ekim tarihine kadar bölgede olacak. Gemiye 3 gemi daha refakat edecek.

NAVTEX NEDİR?

NAVTEX, Navigational Telex kelimesinin kısaltılmış halidir. Denizcilerin kullanmakta oldukları önemli bir cihaz olan NAVTEX, seyir halindeyken pek çok verinin alınmasına da olanak sağlar. NAVTEX ilanı, kısaca denizlerde yapılacak ve seyredilecek rotanın aynı isimle anılan cihaz üzerinden bildirilmesi anlamını taşımaktadır. NAVTEX ilanı sayesinde rota dahilindeki seyir güzergahına önceden uyarı gönderilir ve seyir esnasında sürprizlerle karşılaşılmasının önüne geçilir.

NAVTEX mesajları dar bant direk yazdırma yöntemi (Narrow Band Direct Printing: NBDP) ile normal olarak sadece İngilizce gönderilir ve bu mesajlar gemide bulunan özel bir yazıcı vasıtasıyla alınarak yazdırılırlar. NAVTEX sistemi 518 kHz frekansında çalışmaktadır.

Haberin Devamı

Mesajların yazılı olarak gönderilmesi, daha sonrada da mesaj üzerinde çalışabilmeyi mümkünkılar; özellikle İngilizce’si iyi olmayanlar için bu önemlidir. Diğer bir avantaj ise, ihtiyaç duyulan bilgilerin operatör tarafından seçilebilmesi ve istenmeyen bilgilerin bastırılmamasıdır.