Gazete Vatan Logo

Menopoz yaşı 20’ye indi

JED Başkanı Prof. Şendağ kadınları uyardı...

Erken yumurta yaşlanması arttı. 20 yaşındaki kız menopoza girebiliyor. Çocuk yapmayı 30’dan sonrasına bırakmayın.

Antalya’da yapılan 1. Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi’nde konuşan Jinekolojik Endoskopi Derneği (JED) Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, çocuk yapmayı planlayan kadınlara önemli uyarılarda bulundu. Modern yaşam biçiminin erken yumurta yaşlanmasında artışa neden olduğunu bilirten Şendağ, şunları söyledi: “Çevre kirliliği, genetik faktörler, strese bağlı olarak kadınlarda erken yumurta yaşlanması görülüyor. Son yıllarda bu hastalıkta ciddi artış söz konusu. 20 yaşındaki bir genç kız menopoza girebiliyor.

Kariyer kaygısıyla

Türkiye’de kadınlar kariyer nedeniyle evlenmeyi ve çocuk yapmayı 35 yaşına kadar geciktiriyor. Böyle olunca da yumurtalık rezervleri yok oluyor. Bu nedenle evlilik ve çocuk yapmayı 30 yaştan sonrasına bırakmayın diyoruz. Yumurtalık ya da sperm yaşlanması olanlara önce evlenmelerini öneriyoruz. Mümkün olmuyorsa yumurtalık dondurma yönteminden bahsediyoruz. ”

Mucize bebek doğduktan sonra rahim geri alınacak

JED Başkanı Prof. Fatih Şendağ, kongrede kadavradan rahim nakliyle hamile kalan 23 yaşındaki Derya Sert’in durumu hakkında da bilgiler verdi: “Sert’in gebe kalması bir başarı ancak asıl başarı çocuğun doğması olacak. Çocuk olunca Sert’e nakledilen rahim geri alınacak.”

Derya Sert’in rahim naklini gerçekleştiren ekipte yer alan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Münire Erman Akar ise şunları anlattı:

“Derya’nın gebeliğinde şu ana kadar herhangi bir sorun yok. Önümüzdeki hafta bebeğe ultrasonla bakacağız ve bununla ilgili basın toplantısı yapacağız. Derya şu anda bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanıyor. Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında kansere yol açtığı için doğum gerçekleşirse, birkaç ay sonra rahmi alacağız.”

Haberin Devamı