Gazete Vatan Logo

Meclis de seçim kararı alabilir

Başbakan Davutoğlu’nun süresi 23 Ağustos’ta doluyor. Erken seçim kararını TBMM de alabiliyor

Meclis de seçim kararı alabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet’i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’nu 9 Temmuz’da görevlendirdi. Anayasa gereği hükümetin kurulması için gereken 45 günlük süre 23 Ağustos’ta doluyor.

45 gün içinde Bakanlar Kurulu’nun oluşturulamaması halinde Cumhurbaşkanı TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebileceği gibi TBMM de erken seçim kararı alabiliyor. Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor. Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.

2007 Kasımı’nda yapılması planlanan milletvekili seçimi, 22 Temmuz 2007’de gidilmişti. TBMM, YSK ile görüşerek, seçim tarihini belirlemişti. YSK yaptığı toplantıda, 22 Temmuz 2007’den önce seçimlere gidilmesinin kendileri açısından fiilen ve hukuken imkansız olduğuna karar vermiş ve 22 Temmuz’da seçim yapılabileceğine ilişkin görüşlerini, TBMM Anayasa Komisyonuna bildirmişti. Kurul, 2007 seçimlerinde takvimi 4 Mayıs 2007’de açıklamış ve seçime hazırlanması için tanınan süreyi kısaltarak, 80 gün sonra seçimi yapmıştı.

Haberin Devamı

15 veya 22 Kasım

YSK, seçim sürelerini kısaltma yetkisi gereği, 2002’deki seçimin hazırlığını da 89 günde tamamlamıştı. Bu süreler dikkate alındığında, yenilenmesine karar verilmesi halinde seçimin 15 ya da 22 Kasım’da yapılması ihtimali ön plana çıkıyor.