Gazete Vatan Logo

Liste içinde liste

CHP Olağan Kurultayı’nda dün PM ve YDK üyelerini belirlemek için sandık başına gidilirken kurultayda adeta liste savaşları yaşandı. Kılıçdaroğlu, yönetimde ‘mutlaka yanında olmasını istediği’ 30 kişilik bir ‘anahtar liste’ daha hazırladı

Liste içinde liste

CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın dünkü ayağında delegeler Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Ankara Spor Salonu’nda önceki gün başlayan kurultayda Genel Başkan seçimi gerçekleştirilmiş, geçerli 990 oyun tamamını alan Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçilmişti. Kurultayın dünkü bölümünde ise PM ve YDK üyeleri delegenin onayına sunuldu. Partinin kurultaydan sonra en etkili organlarını olan PM’de 60, YDK’da ise 15 üye bulunuyor. PM’de 52 üye, adaylar arasından seçilirken, listedeki 8 üye ise “Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP)” kontenjanından belirleniyor.

‘Olmazsa olmazlar’

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay delegelerine gönderdiği belirtilen ‘anahtar listesi’nde ‘olmazsa olmaz’ 30 ismin olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun önce 104 kişilik bir liste yaptığı sonra da bu 30 kişilik listede kendisine yer bulan isimler arasında Selin Sayek Böke, Aykan Erdemir, Enis Berberoğlu, Gürsel Tekin, Haluk Koç, Faik Öztrak gibi isimlerin yer aldığı öğrenildi. Öte yandan eski yönetimde Genel Başkan Yardımcılığı yapan Sezgin Tanrıkulu, Mehmet Bekaroğlu, Tekin Bingöl ve Veli Ağbaba’nın bu 30 kişilik listede olmadığı öne sürüldü. CHP liderinin anahtar listesinde mevcut MYK üyelerinin büyük bölünün yer aldığı öne sürüldü. Ancak kesin sonuçlar bugün netleşmiş olacak.

Haberin Devamı

Alternatif listeler

CHP 35. Olağan Kurultayı’nda 60 adet Parti Meclis üyesi için seçime dakikalar kala salonda dört ayrı liste dağıtıldı. ‘’Örgütün Sesi’’, ‘’Değişim ve Kardeşlik’’, ‘’Değişimin sesi’’ gibi isimlerle dağıtılan listeler, Delegeleri ikna etmek için Genel Başkan listesi olarak ilan ediliyor. Liste dağıtanlar ve delegeler arasında bu nedenle zaman zaman gerginlik yaşandı. Buna karşılık genel başkan adayı olmayan Muharrem İnce’nin listesinin de iddialı olduğu belirtildi.

Çarşaf liste:

Tartışmalara neden olan çarşaf liste tanımı tek ve ortak liste uygulamasında verilen ad. Bütün adaylar, kura ile belirlenen harften başlamak üzere soyadına göre alfabetik listeyle hazırlanıyor. En çok oy alanlar asıl, onlardan sonra gelenler yedek üye seçilmiş oluyor. Eşit oy alanlar arasında ise ad çekme yoluyla sıra saptanıyor.

Haberin Devamı

Blok liste:

Kurultayda, Genel Başkan’ın ve muhalif gruplar da dahil çeşitli grupların kendine ait listeleri oldu. Bu uygulamaya göre ise bir aday, blok listelerden yalnızca birisinde yer alabiliyor. Blok listeler dışında asıl ve yedek üye adayı olarak başvuruda bulunmak da mümkün.