Gazete Vatan Logo

Lassa virüsü nedir? Ateş belirtileri nelerdir? Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını

Corono virüsünden sonra yeni bir salgın hastalık haberi geldi. Lassa virüsü nedir? Lassa ateşinin belirtileri nelerdir? Nijerya'dan yayılan bu virüs ölümcül mü? Nijerya'da ocak ayının başından bu yana görülen Lassa ateşi salgınında Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nden (NCDC) yapılan açıklamada, ülkenin 19 farklı bölgesinde 258 kişiye Lassa ateşi teşhisi konuldu. Salgının, fare dışkıları ve idrarlarından kaynaklandığı düşünülürken, ülkede Ocak ayında etkili olan kuru havanın vaka sayısında artışa neden olduğu belirtiliyor.

Lassa virüsü nedir? Ateş belirtileri nelerdir? Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını

Nijerya hükümeti, hayvanlardan insanlara geçen ve ölümcül olabilen Lassa ateşi salgını nedeniyle ülkede ''acil durum'' ilan etti. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada, ülkede salgının her gün artması nedeniyle "acil durum ilan edildiği" ve "Lassa ateşi salgını" ile mücadelede yeni çalışmalara başlandığı belirtildi. Nijerya Hastalık Kontrol Merkezinden (NCDC) yapılan açıklamada ise, ülkede salgının her gün artması nedeniyle "acil durum ilan edildiği" ve "Lassa ateşi salgını" ile mücadelede yeni çalışmalara başlandığı belirtildi. Peki, Lassa ateşi salgını nedir? Lassa ateşi salgını belirtileri nelerdir? Lassa virüsü tedavisi mümkün mü? Lassa virüsü nasıl bulaşır? Yüksek ateşle başlayan belirtileri ilerleyen dönemlerde organ yetmezliği ve şiddetli kanamalar takip ediyor. Öte yandan Lassa ateşinin, Ebola ve Marburg virüsü ile aynı aileden olduğu biliniyor.

LASSA VİRÜSÜ NEDİR?

Batı Afrika’da görülen akut viral bir hastalık olan Lassa vürüsü Nijerya’nın Lassa bölgesinde görüldüğü için bu isimi almıştr. Etken Arenaviridae ailesine mensup, tek iplikli bir RNA virüs olan Lassa, Arenaviridae virüsü ailesine ait bir RNA virüsüdür .

Haberin Devamı

Zoonotik bir hastalık olan Lassa ateşi, Batı Afrika ülkelerinde endemik olan akut bir viral hemorajik ateş hastalığıdır. Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Nijerya'da endemik olarak bilinir. Genel vaka fatalite hız yüzde 1'dir. Hastaneye yatırılan ağır hastalar arasında gözlemlenen vaka fatalite hız ise yüzde 15'dir. Aralık 2009'da mevcut Lassa humması salgınının başlangıcından bu yana 9 Haziran 2017 itibariyle 104 ölüm dahil olmak üzere toplam 501 şüpheli vaka bildirilmiştir. 2017 yılında Benin, Togo, Burkina Faso, Liberya ve Nijerya’da görülmüştür.

LASSA ATEŞİ NASIL BULAŞIR?

Lassa Ateşi hayvan kaynaklı bir hastalıktır. Memeli sıçan “Multimammate rat” olarak bilinen Mastomys natalensis bulaşır. Bu kemirgen bir kez enfekte olduktan sonra uzun bir sure virüsü idrarıyla çıkarır. Mastomys kemirgenleri Batı, Doğu ve Merkez Afrika’da ki savanalarda ve ormanlarda yaygın olarak bulunurlar. Evlerde ve gıda saklanan bodrumlara da kolayca yerleşirler.

Haberin Devamı

Mastomys kemirgenlerinin çıkartılarıyla (idrar, dışkı) doğrudan temas, çıkartılarla kirlenmiş objelere dokunmak, kontamine gıdaları yemek veya açık yara ve kesiklerin maruziyetiyle enfeksiyon gelişebilen bu virüs, insanlara en çok gıdalarla ve solunum yoluyla bulaşır.

Kişiden kişiye de bulaşn Lassa ateşi, daha çok sağlık bakım ünitelerinde, yeterli kişisel koruyucu önlemler alınmadığı durumda insan geçer. Lassa virüsü tekrar tekrar kullanılan iğne ve enjektörler gibi kontamine olmuş tıbbi malzemelerle de yayılır.

LASSA ATEŞİ BELİRTİLERİ

Lassa Ateşi’nin belirti ve bulguları 1-3 hafta sonra ortaya çıkar. Yaklaşık yüzde 80 hastada semptomlar hafif ve tanı konulamaz düzeydedir.

Hafif semptomlar hafif ateş, baş ağrısı, genel kırıklık ve halsizlik şeklindedir. Enfekte kişilerin yüzde 20’sinde semptomlar ciddileşebilir.

Kanamalar solunum sıkıntısı, tekrarlayan kusmalar, yüzde ödem, göğüs, sırt, karın ağrısı ve şok gelişebilir. İlk semptomların ortaya çıkmasından sonra iki hafta içinde çoklu organ yetmezliğine bağlı ölüm görülebilir. Lassa Ateşi’nin en sık komplikasyonu ise sağırlıktır. Vakaların yaklaşık 1/3’ünde değişik derecelerde sağırlık olumuştur.

Haberin Devamı

LASSA TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Lassa Ateşi’nde semptomlar çok değişiktir ve hastalığa özgü olmadığından, klinik teşhis zordur. Tanı için en sık serolojik testler kullanılır. Tedavide ise antiviral ilaçlarda başarılı sonuçlar alınmaktadır. İlacın hastalığın erken döneminde verilmesi durumunda çok etkili olduğu gözlemlenmiştir.

YOLCULAR İÇİN RİSK

En büyük risk; Sierra Leone, Liberya, Gine ve Nijerya’yı kapsayan endemik bölgelerde yaşayan veya bu bölgeleri ziyaret eden kişiler için söz konusudur. Maruziyet riski Mastomys kemirgenlerinin bulunduğu diğer Batı Afrika ülkelerinde de mevcut olabilir. Uygun sterilizasyon metodlarını ve korunma önlemlerini kullandıkları sürece hastane çalışanları için önemli bir risk yoktur.

Haberin Devamı

KORUNMA

Endemik bölgelere gidecek yolcular, Mastomys kemirgenleriyle temastan kaçınarak Lassa Virüsü’nün primer bulaşından kendilerini koruyabilirler. Gıdaların uygun şartlarda saklanması ve temizlik kurallarına dikkat edilmesi kemirgenleri yaşam alanlarından nispeten uzak tutacaktır. Bu kemirgenlerin yiyecek olarak tüketilmesi de tavsiye edilmez.