Gazete Vatan Logo

Kuralları hiçe sayıyoruz!

Direksiyonda mesaj da çekerim makyaj da yaparım

Goodyear’ın IPSOS işbirliği ile 16 ülkede yaptığı araştırma, Türk sürücülerin otomobil kullanırken yasak tanımadığını gözler önüne serdi. Ankete göre, en çok Türk sürücüler direksiyon başında ceple konuşuyor, mesaj çekiyor ve internete giriyor. Hatta araç hareket halindeyken makyaj bile yapıyor

Türk sürücüler trafik kuralların hiçe sayma konusunda dünya lideri oldu. Lastik üreticisi Goodyear’ın 16 ülkede 25 yaş altı 6 bin 400 genç sürücüyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları, Türk sürücülerin otomobil kullanırken yasaklara uymadığını gözler önüne serdi. Ankete göre, en çok Türk sürücüler araç kullanırken cep telefonuyla konuşuyor, mesaj atıyor, kırmızı ışıkta geçiyor ve hatta makyaj bile yapıyor.

Goodyear’ın IPSOS işbirliği ile yaptığı araştırma, genç sürücülerin yol güvenliği ile ilgili farkındalık, fikir ve tecrübe seviyelerini daha iyi anlamak için gerçekleştirildi.

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, İsviçre, Güney Afrika, Türkiye ve İngiltere’de 18-25 yaş arasındaki genç sürücülerle görüşmeler yapıldı. Katılımcılara 20 farklı soru soruldu.

İşte Türk şoförleri açık ara ‘kuralsız’ yapan araştırmanın sonuçları:

- Gençlerin yüzde 68’i arkadaşlarının araç kullanırken cep telefonu ile konuştuğunu, yüzde 62’si araç kullanırken mesajlaştığını, e-posta attığını veya internette gezindiğini söyledi. Türk katılımcıların yüzde 78’i arkadaşlarının bu kuraldışı hareketleri gördüğünü belirtti.

- Türk gençlerin yüzde 57’si araç kullanırken makyaj yapmak, saç düzeltmek gibi hareketler gerçekleştiriyor. İngilizler yüzde 20 ile en alt sırada yer aldı.

- Türklerin yüzde 28’i de kırmızı ışıkta geçtiğini ifade etti. En iyi yol davranışına sahip genç sürücüler Belçikalı, Çek ve Fransızlar.

- Sürücülerin yüzde 54’ten fazlası teorik sınavda ilk seferde başarısız olurken, bu oran Çeklerde yüzde 5 ve İtalyanlar ile Almanlarda yüzde 8. Polonya direksiyon sınavında en başarısız başarısız ülke (yüzde 59). Belçika (yüzde 45) ve Hollanda (yüzde 43) Polonya’yı takip ediyor.

- Erkeklerin yüzde 43’ü ve kadınların yüzde 35’i trafik işaretlerine uymuyor.

Haberin Devamı