Gazete Vatan Logo

Kırmızı Bülten’le aranacak!

Delil yetersizliğinden berat etmişti

1989’daki bir cinayet nedeniyle yargılandığı davadan beraat eden yazar Akhanlı için Yargıtay’ın bozması kararı üzerine gıyabi tutuklama istendi.

Eminönü’de 1989’da bir döviz bürosu sahibinin öldürülmesiyle ilgili açılan davada Yazar Erdoğan Akhanlı hakkında ‘’Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu. Akhanlı bu davadan delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak karar Yargıtay’dan döndü ve dava baştan görülmeye başlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya katılmayan Almanya’da yaşayan Akhanlı’yı avukatları temsil etti. Yargıtay’ın bozma kararının usul ve yasaya uygun olmadığını söyleyen Akhanlı’nın avukatı Ercan Kanar, beraat kararının dosya kapsamına ve bilimsel gerçekliğe uyduğunu ifade etti.

Gıyabi tutuklama

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Faruk Söker ise, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, bozma ilamının aleyhe olması ve sanığın beyanlarının da tespit edilmesi gerektiği gerekçeleriyle, Akhanlı’nın yurt dışında aranabilmesi için kırmızı bülten düzenlenmesine hükmetti. Sanık Akhanlı hakkında kırmızı bültenle aranabilmesi için gıyabi tutuklama yazısı hazırlanmasına da karar veren heyet, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulup uyulmayacağı konusunda değerlendirmenin sanık Akhanlı’nın beyanlarının alınmasının ardından yapılmasına hükmetti.

Babası için geldi tutuklandı

Erdoğan Akhanlı, 1992 yılında Almanya’ya yerleşmişti. “Kayıp Denizler”, “Denizi Beklerken”, “Gelincik Tarlası” ve “Kıyamet Günü Yargıçları” adlı kitapları bulunan Akhanlı, 2001’de Alman vatandaşlığına geçmiş ve Artvin’de rahatsızlanan babasını görebilmek için 10 Ağustos 2010 tarihinde Almanya’dan Türkiye’ye dönüş yapmıştı. Akhanlı havaalanında gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

Haberin Devamı