Gazete Vatan Logo

Kertenkele ne yer, ne ile beslenir? Kertenkeleler en çok neyi sever?

Kertenkele hakkında pek çok soru sorulmaktadır. İnsanlar tarafından ne yediği, nasıl beslendiği araştırma konusu olmaktadır. Bununla birlikte bilgi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Kertenkele, sıklıkla kırsal alanlarda yaşamakta olan bir canlı türüdür. Ayrıca kurak yerlerde de yaşam alanı bulmaktadır. 

Kertenkele ne yer, ne ile beslenir? Kertenkeleler en çok neyi sever?

Kertenkele beslenme tarzı olarak iki farklı özelliğe sahiptir. Tıpkı insanlar gibi hem otçul hem de etobur beslenmektedir. Etobur besinlerini genellikle böcekler ve haşereler oluşturmaktadır. Bunlar arasında karınca, hamamböceği, çekirge, örümcek, solucan, sümüklü böcek gibi camlılar bulunmaktadır.

Kertenkele

Kertenkele canlısının kurak yerleri tercih etmesinin en önemli sebebi vücut yapısıdır. Yapısal olarak soğuk havalara ve ortamlara uygun değildir. Bundan dolayı sıklıkla sıcak, kurak, bozkır, tropikal benzeri bölgelerde yaşam sürmektedirler. Büyük çoğunluğu dört ayaklı olmaktadır. Ancak 2 ayaklı olan ya da ayaksız olanlarda mevcuttur. Vücutları hem ince hem de uzun olmaktadır. Uzunları türler arasında değişkenlik göstermektedir. Pullarla kaplanmış vücutları vardır. Toprak altında yaşam süren kertenkelelerde kulak deliği yoktur, toprak üstünde yaşayanlarda ise vardır.

Kertenkele Türleri Nelerdir?

Doğada birçok kertenkele türü vardır. Bunlar içinde bazılarının dağılışı ve sayısı daha fazladır.

Haberin Devamı

Boncuklu kertenkele

Deniz iguanası

Çöl iguanası

Bukalemun

Basilisk kertenkele

Fırfır yakalı kertenkele bu çeşitler arasında bulunmaktadır.

Kertenkele Ne Yer?

Kertenkele beslenme tarzı olarak iki farklı özelliğe sahiptir. Tıpkı insanlar gibi hem otçul hem de etobur beslenmektedir. Etobur besinlerini genellikle böcekler ve haşereler oluşturmaktadır. Bunlar arasında karınca, hamamböceği, çekirge, örümcek, solucan, sümüklü böcek gibi camlılar bulunmaktadır. Beslendikleri bitkiler arasında ise, çeşitli yapraklar ve marul gibi yiyecekler vardır. Bunlardan biri ya da birkaçı aralıklarla kertenkeleye verilebilmektedir. Ancak kertenkele beslemeden önce bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu hem kertenkelenin yaşam alanıyla hem de beslenme koşulları ile ilgili olmaktadır.

Kertenkele Ne ile Beslenir?

Kertenkele beslemek diğer hayvanlarda olduğu gibi değildir. Pek çok yönden zahmetli bir iş olmaktadır. Bunun birçok nedeni vardır. Bunlardan bir tanesi kertenkelenin her koşulda yaşamasının mümkün olmamasıdır. Yine de birçok insan tarafından akvaryum benzeri yapılar içinde sahiplenmesi yapılan bir hayvandır. Bu akvaryum ya da benzeri yapı içerisinde besleme işlemi yapılmaktadır. Eğer etçil bir kertenkele varsa böcek ve türevleri ile beslemek daha uygundur. Kertenkele otçul ise marul, üzüm gibi besinler ile beslemek uygun olacaktır.

Haberin Devamı

Kertenkele En Çok Neyi Sever?

Kertenkelenin bazı besinlere zaafı vardır. Ancak burada önemli olan kertenkelenin türüdür. Otçul bir kertenkele karınca, örümcek gibi hayvanlardan hoşlanmaktadır. Bunun yanında otçul bir kertenkele, hem marul hem de üzümü çok sevmektedir. Elbette bunlarla sınırlı bir beslenme ağına sahip değiller. Birçok yiyecek ile uyumlu bir mekanizmaları vardır. Bu sayede yaşamlarını devam ettirme imkanı yaratmaktadırlar.