Gazete Vatan Logo

İtme Momentum Formülleri Nelerdir? İtme Nasıl Hesaplanır?

Duran bir kutuya kuvvet uyguladığınızı düşünerek kutuyu itmeniz gerekir. Fizikteki itme kavramı ise, genellikle bu ilişkiyi anlatır. İtmenin formülünün (matematiksel modeli ya da tanımı) kuvvet ile kuvvetin uygulanma süresinin çarpımına denir. İtme ise, vektörel bir büyüklüktür. Çünkü kuvvet de vektöreldir. İtmenin yönü ise, her zaman kuvvet vektörünün yönü ile aynıdır. 

İtme Momentum Formülleri Nelerdir? İtme Nasıl Hesaplanır?

İtme Momentum Formülleri Nelerdir? 

 İtme I simgesi ile gösterilir. Aynı zamanda SI birimi de Ns (Newton saniye)’dir. Aynı zamanda itme bir çeşit türetilmiş büyüklüktür. İtmenin formülünü ise bir de vektörel şekli ile görelim

I=FΔt

Newton’un hareket kanunları burada önemli bir rol oynuyor. Newton’un ikinci kanunu bize bir cisme kuvvet uyguladığımızda cisme bir ivme kazandıracağımızı söylüyor. Artık çizgisel bir itme ve momentum öğrendiğimize göre bu kanunu daha derinlemesine de anlayabiliriz. 

F=ma

İvmenin tanımının hız değişimi zamanla değişimine oranı olduğunu da biliyoruz.

a=ΔtΔv​

İvme yerine bunu yazmamız gerekir.

F=mΔtΔv​

Şimdi bu denklemi düzenlememiz gerekir.

FΔt=mΔv=Δp​

Momentum değişimi, itmeye eşittir. Günlük hayatta edindiğimiz deneyimlerimiz ile bu sonucu yorumlamamız gerekir. Bir cisme ne kadar uzun bir süre kuvvet uygularsak momentumunu da bir o kadar arttırabiliriz. Son olarak da Newton’un ikinci kanunun gerçek halini görebiliriz.

F=ΔtmΔv​=ΔtΔp​​

Bu şekli ile Newton’un ikinci yasası olarak bize uygulanan kuvvetin birim zamanda oluşan momentum değişimine eşit olduğunu görülüyor. Herhangi bir kuvvet uygulamak, bir cismin momentumunun değişmesine yol açıyor. Momentum değişiminin yönü (vektör olduğu için bir yönü var.) uygulanan kuvvetle aynı yöndedir. 

Haberin Devamı

 İtme Nasıl Hesaplanır?

 İtme, bir süre sürekli etki eden bir kuvvetin bütün etkisinin miktarını gösteren belli bir terimdir. Genellikle \text{J}Jstart text, J, end text sembolü ile gösterilir. Aynı zamanda Newton saniye cinsinden de ifade edilir.

Sabit bir kuvvet için, \mathbf{J} = \mathbf{F} \cdot \Delta tJ=F⋅ΔtJ, equals, F, dot, delta, t.

Tam olarak momentumda meydana gelen değişikliğe denk (\Delta \mathbf{p}Δpdelta, p) olarak bilinir. Bu denklik, itme ve momentum teoremi şeklinde bilinir. İtme ve momentum teorisi sayesinde de, bir kuvvetin bir nesne üzerinde bir süre yaptığı etki ve o nesnenin hareketi arasında yaşanan doğrudan bir bağlantı vardır.