Gazete Vatan Logo

‘Islıkçı prof.’ kötü haber!

Dekandan 4 bin TL kazanan ‘ıslıkçı prof.’ faiziyle geri verecek

Halimem’ türküsünü fakülte koridorunda ıslıkla çaldığı için, 2008 yılında fakülte yönetimi tarafından ’maaş kesimi’ ve ’kınama’ cezası verilen, ancak daha sonraki süreçte Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy’dan 4 bin lira tazminat kazanan aynı fakültenin öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm’e kötü haber geldi. Yargıtay’ın yerel mahkeme kararını bozması üzerine Prof. Dr. Kuruüzüm, aldığı 4 bin lira tazminatı faiz, avukatlık ücretleri ve mahkeme masraflarıyla birlikte 10 bin lira olarak geri ödeyecek.

Soruşturmalar sırasında Dekan Prof. Dr. Aksoy’un, Prof. Dr. Kuruüzüm hakkında söylediği, “Sözde araştırma yapmak üzere üniversiteden para aldığı, ancak herhangi bir araştırmada bulunmadığı, böylece üniversiteden haksız kazanç elde ettiği” yönündeki sözleri medyaya yansıdı. Prof. Dr. Kuruüzüm, bu sözler nedeniyle Dekan Prof. Dr. Aksoy hakkında, 2009 yılının Mayıs ayında 20 bin liralık tazminat davası açtı.

Mahkemenin kararı Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy tarafından temyiz edildi. Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesinin ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturduğu ve bu durumda sorumlunun, kamu görevlisinin emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup, davanın da o kurum aleyhine açılması gerektiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Kazandığı tazminatı iki katından fazla geri ödemek durumunda kalan Prof. Dr. Kuruüzüm, kamuoyunda ’Haberal Kanunu’ olarak bilinen düzenlemeden sonra Yargıtay ve yerel mahkemelerin, devlet memurlarına bugüne kadar görülmemiş şekilde dokunulmazlık tanıdığını öne sürdü.

Döner ısmarlamıştı

Antalya 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi kararında, Prof. Dr. Aksoy’un medyaya yansıyan açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Kuruüzüm’e 4 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Prof. Dr. Kuruüzüm kazandığı 4 bin lira tazminatın 2 bin lirasıyla üniversitede öğrencilere ekmek arası döner ve ayran ısmarladı.

Haberin Devamı