Gazete Vatan Logo

Hatmi şerif nedir, Hatmi şerif duası nasıl yapılır? Hatim nasıl indirilir?

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde 251 şehit için 251 hatmi şerif okunacak. Peki, Hatmi şerif nedir, Hatmi şerif duası nasıl yapılır? Hatim nasıl indirilir?

Hatmi şerif nedir, Hatmi şerif duası nasıl yapılır? Hatim nasıl indirilir?

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yurt genelinde 82 merkezde düzenlenen etkinlikler kapsamında, 251 şehidin ruhuna hediye edilmek üzere 251 mevlidhan tarafından mevlid-i şerif, 2 bin 520 öğrenci tarafından ise 251 hatmi şerif okunacağı ifade edildi.

Hatmi şerif nedir?

Hatmi şerif diğer isimleriyle hıtâm veya hatim isimleriyle söylenmektedir. Bu üçün anlamı da aynıdır. Başladığın bir şeyi başından sonuna kadar bitirmek, örtmek tamamlamak veya mühürlemek manasına gelmektedir. Dini kitabımızın  Fatiha Suresinden okumaya başlayarak  en sonuncu sure olan Nas Suresini de  Kur'an-ı Kerim yüzünden veya ezbere okumaya  hatim yani diğer adlarıyla  hıtâm ve hatmi denir.

Hatim duası nedir?

Kur'an-ı Kerim'i hatmedenlerin, hatim öncesi ve sonrası okudukları duadır.

Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız. Namaz kıldığınız vakit, bittikten sonra hatim duası secdeden kalkmadan okunmalıdır. Namaz kılamayacak durumda olanlar içinse mutlak suretle kıbleye doğru okunmalıdır.

Hatmettiği Kur'an-ı Kerim için hatim duası Arapça okunur. Arapça okunan hatim duası ile birlikte isterseniz istihare duası da okuyabilirsiniz. Bununla Allah katında hatim edilen Kur'an-ı Kerim için tekrar hatim etmeye, yönlendirmeye ve rabbin rızasının alınıp, alınmadığı konusunda emin olmak için okunur.

Haberin Devamı

Hatim Duası Türkçe Meali ve Anlamı;

''Yüce olan Allah, şüphesiz doğru söylemiştir. Onu Peygamberimiz(a.s) bize ulaştırmıştır.''

Ardından hatim duası okunur(Satır satır Arapça ve Türkçe meallerine yer verilmiştir.);

''El - hamdü lillahi Rabbil - Alemin.
Vel-akibetü lil-müttekin. Vela ‘udvane illa ‘alezzalimîn.
Ves-salatü ves-selamü ‘alâ Rasulina Muhammedin ve ‘alihi ve sahbihi ecme'in.''

''Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. İyi sonuç müttakilerindir. Düşmanlık ancak zalimler içindir. Peygamberimiz Hz.Muhammed(a.s)’e, onun bütün ehl-i beytine ve ashabına salat ve selam olsun.''

''Rabbena takabbel minna inneke ente’s-semi’ul-‘alim.
Ve tüb ‘aleyna ya Mevlana inneke ente’t-tevvabür-Rahim.
Vehdina ve veffikna ilel-hakkı ve ila tarikın müstekîm. Bi beraketil-Kur’anil-‘aziîm.''

''Ey Rabbimiz! Bizden ibadetlerimizi kabul buyur! Şüphesiz ki sen her şeyi işiten ve her şeyi bilensin.
Ey Mevlamız! Bizim tövbelerimizi kabul eyle!. Şüphesiz ki sen tövbeleri çok çok kabul eden ve merhametli olansın. Bize hidayet ver! Hak yola ve sırat-ı müstakime ulaşmayı bizi muvaffak eyle!. Yüce Kur’an-ın hürmetine, alemlere rahmet olarak gönderdiğin Peygamber hürmetine.''

Kısımları ile beraber devam eden hatim duası okunup tamamlanır. Ardından da fatiha suresi okunarak hatim edilen Kur'an-ı Kerim için hatim duası bitirilir.

Haberin Devamı

Hatim nasıl indirilir?

Hatim indirmek için öncelikle bir hatim duası okumak gerekir. Hatim duası okumadan önce de iyi bir niyet dilemek gerekir. Daha sonra hatim indirmek için Kur'an-ı Kerim'i biliyorsak ezbere, bilmiyorsak ise yüzünden direkt olarak okuyabilir ve o şekilde hatim indirebilirsiniz. Hatim indirmek için toplu hatim tilavetlerine de katılabilirsiniz. Bunun için Ramazan aylarında toplu hatim tilavetleri olmaktadır. Toplu hatim tilavetlerine katılarak hatim indirmek mümkündür. Hatim indirmek Peygamber efendimizin sünnetinden bir tanesidir. Ramazan ayında hatim indirmenin fazileti oldukça fazladır. 

Haberin Devamı