Gazete Vatan Logo

Haldun Taner Eserleri Nelerdir? Haldun Taner Eserleri'nin Özellikleri

Öykü, tiyatro ve kabare yazarı olarak tanınan Haldun Taner oldukça donanımlı bir isimdi. Özellikle Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda önemli isimlerden birisi olduğunu görmekteyiz. Ayrıca verdiği eserlerin yanında kabare tiyatrosunun öncüsü olmayı başarmıştır. Buda onun başarılı hayatının dikkat çeken bir unsuru olarak bilinir. Ünlü yazarın doğum yeri ise İstanbul'dur. 

Haldun Taner Eserleri Nelerdir? Haldun Taner Eserleri'nin Özellikleri

Ünlü yazar Haldun Taner, 16 Mart 1915 yılında doğmuştur. Ölüm tarihi ise 7 Mayıs 1986 olarak bilinir. Taner'in kişilik yapısı oldukça güçlüydü. Bir işe başladığı zaman başarıya ulaşmak için büyük bir çaba gösterirdi. Tabi bu çabasının karşılığını ise fazlasıyla alırdı. Ayrıca İstanbul milletvekili olarakta görev yapmıştır. 

Haldun Taner Eserleri Nelerdir? 

Haldun Taner'in en önemli eserleri arasında 'Keşanlı Ali Destanı' ve 'Yaşasın Demokrasi' yer alır. Ayrıca ortaya koyduğu her eserinde ciddi bir emek ortaya koymuştur.

Haldun Taner'e ait önemli eserler şu şekildedir;

Öykü 

- Tuş (1951)

- Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu / 1953

- Ayışığında Çalışkur / 1954

- Konçinalar / 1967

- Sancho'nun Sabah Yürüyüşü / 1969

- Kızıl Saçlı Amazon / 1970

Oyun 

- Huzur Çıkmazı / 1962

- Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım / 1964

- Astronot Niyazi /1970

- Dün Bugün / 1971

- Hayırdır İnşallah / 1980

- Haldun Taner Kabare 

Gezi - Fıkra - Söyleşi 

- Devekuşuna Mektuplar / 1960

- Yaz Boz Tahtası / 1982

- Berlin Mektupları / 1984

- Önce İnsan Olmak / 1987

Haberin Devamı

Haldun Taner Eserlerinin Özellikleri

Haldun Taner belirli bir türe odaklanarak eserler vermemiştir. Yani onun öykü, tiyatro, gezi ve söyleşi gibi farklı türlerden eserleri olmuştur. Hatta fıkra türünden eserlerde verdiği görülür. Öykülerine baktığımız zaman bireyin toplum içerisindeki yaşam şekline yöneldiği dikkat çeker. Özellikle İstanbul manzaralarına sıklıkla yer verdiğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı eserlerinin önemli bir kısmında 

Haldun Taner Tiyatro Alanında Hangi Çalışmaları Yapmıştır? 

Tiyatro eserlerinde ise dramatik unsurlara yer vermiştir. Daha sonra epik tiyatro denemeleri yapmaya başlamıştır. İlerleyen süreçte de siyasal-sosyal taşlamaların yer aldığı oyunlara yönelmiş. Ayrıca Zeki Alasya ve Metin Akpınar gibi iki büyük isimle Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nu kurmuştur.