Gazete Vatan Logo

Flaş!.. Flaş!.. AYM'den o partilere suç duyursu!

Anayasa Mahkemesi, gelir ve gideri olmadığını söyleyerek belge vermeyen siyasi partiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin bazı siyasi partilerin mali denetime ilişkin kararları Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Anayasa Mahkemesi’nin mali denetimi sonucunda, İşçilerin Sosyalist Partisinin 2010 yılı kesin hesabında usulsüzlük tespit edilmezken, defterlerin eksiksiz olarak verilmemesi nedeniyle parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bizim Parti, Emek Partisi ile Saadet Partisinin 2010 yılı, Müdafaa-i Hukuk Hareketi Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkın Sesi Partisi, Büyük Birlik Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi ile Bizim Parti ve Yüce Diriliş Partisi’nin 2011 yılı kesin hesabının gelir ve giderlerinin doğru, denk ve 2820 sayılı kanuna uygun olduğuna karar verildi. Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin 2010 yılı kesin hesabında usulsüzlük tespit edilmezken, bilgilerin öngörülen sürede Anayasa Mahkemesine vermemesi nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

TEŞKİLAT, GELİR VE GİDER YOK

Türkiye İşçi Partisi’nin 2010 ve 2011 yılı, Alternatif ve Değişim Partisi’nin 2011 kesin hesabının dökümlerini isteyen Anayasa Mahkemesi’ne hiçbir il ve ilçede teşkilatlanmadığını sadece genel merkezilerin bulunduğu ve herhangi bir gelir ve giderinin bulunmadığı bildirildi. Anayasa Mahkemesi ise kesin hesaplarını sunması için partilere 30 gün süre vererek suç duyurusunda bulunacağı uyarısında bulundu. Partilerin kesin hesaplarını inceleyen Yüksek Mahkeme, herhangi bir gelir ve giderinin bulunmadığı bilgi ve belgelerin yasaya uygun olduğuna karar verdi.

GELİR GİDER BİLDİRMEYEN PARTİLERE SUÇ DUYURUSU

Hiç bir gelir ve gider beyan etmeyen Türkiye Müdafaa-i Hukuk Partisi’nin 2010 ve 2011 yılı kesin hesabının incelenmesi sonucunda Anayasa Mahkemesi, Partinin 34 il ve 51 ilçe örgütünün hesabının denetimi gerçekleştirilemediğini belirtti. İstenen bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider yapılması, inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olarak kabul eden Yüksek Mahkeme, parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Güçlü Türkiye Partisinin 2010 ve 2011 yılı kesin hesabında hiçbir geliri ve gideri bulunmadığını belirtti. Yüksek Mahkeme ise bir partinin kırtasiye, elektrik ve su gibi masraflarının olacağını, giderinin olmamasının mümkün olmadığını belirterek, herhangi bir bilgi ve belge ibraz etmeyen parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

AKARYAKIT GİDERLERİ KABUL EDİLMEDİ

Ayyıldız Partisi’nin 2010 yılı kesin hesabının incelenmesinde, Partiye ait olmayan akaryakıt giderlerinin partiden karşılanmasına Anayasa Mahkemesi itiraz etti. Parti yönetimi de söz konusu aracın A. İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından partinin kullanımı için tahsis edildiğini belirterek, araç adına çıkartılan Meclis giriş kartını sundu. Yüksek Mahkeme ise aracın partiye tahsis edildiğine ilişkin ve parti hizmetlerinde kullanıldığını gösteren bir bilgi ve belgenin bulunmadığına dikkat çekerek, araç için çıkarılan Meclis giriş kartının üzerinde geçerlilik tarihi bulunmadığını, araç için ödenen akayaryakıt ücretinin yasal olmadığını belirtti. Yüksek Mahkeme, herhangi belge ibraz etmeyen partinin 4 il ve 5 ilçe örgütünün hesabının denetimi gerçekleştirilemediğini belirterek, 240 TL akaryakıt giderinin Hazineye kaydedilmesine ve parti sorumluları hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

2011 yılı için de hiç bir gelir ve gider sunmayan Ayyıldız Partisi’nin sorumluları hakkında suç duruyurusunda bulunuldu.

KAPANMA KARARI ALAN PARTİ GELİR VE GİDERLERİNİ SUNMADI

24 Eylül 2008 tarihinde 2. Oğalan Büyük Kongrede kapanma kararı alan Lider Türkiye Partisi 2007 yılı kesin hesabında gelir ve gider gösterilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesi, parti sorumluları hakkında işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Lider Türkiye Partisi’nin 2008 yılı kesin hesabının incelenmesi için 30 Haziran 2009 tarihine kadar bilgi ve belgeleri sunmasını isteyen Anayasa Mahkemesi’ne partinin son yönetimi hiçbir gelir ve giderlerinin olmadığını beyan etti. İstenen bilgilerin verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmamasını kabul etmeyen Yüksek Mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılması istedi. Millet Partisinin 2009 yılı kesin hesabının incelenmesinde ise parti amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen bin 536 TL karşılığının Hazineye kaydedilmesine karar veren Anayasa Mahkemesi, istenen bilgilerin istendiği şekliyle verilmemesi, hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeninin oluşturulmaması, hesabın dışında gelir ve gider oluşturulması nedeniyle parti yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

DEFTERLERİN DÜZGÜN TUTULMAMASI SUÇ KONUSU OLDU

Türkiye Komünist Partisinin 2009 yılı kesin hesabının gelir ve giderlerinin uygun olduğunu ancak parti ilçe ve belde örgütlerinin yönetim giderlerinin olması gerektiğine dikkat çeken Anayasa Mahkemesi, defterlerin düzgün tutulmamasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi.

Haberin Devamı