Gazete Vatan Logo

‘First lady’ hayatını kaybetti!

Korutürk 98 yaşında yaşamını yitirdi

6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün eşi ressam Emel Korutürk, önceki gün hayata gözlerini kapadı. Birinci Mahmut Dönemi Sadrazamı Şehit Topal Osman Paşa’nın torunu Emel Korutürk, 1915 yılında Cimcoz Adası’nda doğmuştu. Siyasetçi Salah Cimcoz’un kızı olan Emel Korutürk, Dame de Sion’da başladığı eğitimini Lozan’da tamamladı.

Gazi’ye şükran

Türkiye’ye döndükten sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne giren Korutürk, İbrahim Çallı atölyesinde çalışmalara katıldı. 1944 yılında Fahri Korutürk ile evlenen Emel Korutürk, eşinin cumhurbaşkanlığı döneminde Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin kurulmasına ön ayak olurken, ‘Gazi’ye Şükran’ isimli tablosu halen bu müzede sergileniyor.

Ata’yla sergide tanıştı

Atatürk’le ise henüz 18 yaşında iken Ankara’da Cumhuriyet’in 10. yılı şerefine açılan sergide tanışan Korutürk, bu sergideki eseriyle de Atatürk tarafından tebrik edilmişti. Sanatçı kimliğiyle plana çıkan Korutürk, aile koleksiyonundaki ünlü Türk ressamlarının tablolarından bazılarını da Köşk’e astırmış, hatta annesinden kalan büyük kristal avizeyi de Çankaya salonlarına taktırmıştı. Köşkteki tüm eşyalarının envanter listelerini takip eden Korutürk neden böyle davrandığını ise ‘arkasından kimsenin konuşmasını istemediği’ için yaptığını anlatmıştı. 98 yaşında yaşamını yitiren Emel Korutürk, bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu’da toprağa verilecek.

Haberin Devamı