Gazete Vatan Logo

Feodalite (Derebeylik) Nedir? Feodalizm Özellikleri Nelerdir?

Feodalite aynı zamanda derebeylik olarak da bilinmektedir. Tarih kitaplarında ve tarih derslerinde sıklıkla karşılaşılmakta olan feodalite ifadesinin Orta Çağ'da etkili bir sistem olduğu söylenebilir. Tarihin birçok evresinde karşılaşılabilen feodalite ifadesinin ekonomik, toplumsal ve siyasal bir örgütleniş biçimi olduğu bilinmektedir. Feodalite düşüncesinin benimsenmesi feodalizm olarak da ifade edilebilir. Feodalite de yönetim daha çok toprak üretimine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Orta Çağ Avrupa'sında görülmekte olan feodalite rejiminin eşitsizlik terimine dayanan bir yönetim olduğu ifade edilebilir. 

Feodalite (Derebeylik) Nedir? Feodalizm Özellikleri Nelerdir?

 Feodalite (Derebeylik) Nedir?

 Feodalite rejiminde toprak sahibi olan kişinin derebeyi olarak bilindiği söylenebilir. Bu rejime göre ise soyluların egemen olarak kabul edildiği bir yönetim biçimi olduğu ifade edilebilir. Derebeylik sisteminin siyasi yapısını bir piramit şeklinde göstermek mümkün olmaktadır. Piramitte yer alan üst bölümde kral veya imparator yer almaktadır. Hemen alt kısmında ise imparatora bağlı soylular yer almaktadır. Derebeylik rejiminin en altında yer alan en geniş kısmında ise köylüler yer almaktadır. 

 Feodalitenin hiyerarşik bir örgütleniş biçimi olduğu ifade edilebilir. Feodalite de merkezi yapının zayıflığı ve yerellik etkileri görülmektedir. Feodal düzen içerisinde yer alan ekonominin ise kendi kendine yeterlik üzerine kurulu olduğu bilinmektedir. Roma İmparatorluğu'nda ortaya çıkan ekonomik bunalıma bağlı olarak feodal sistemin ortaya çıktığı ifade edilebilir. Feodalite döneminde insanların zenginlikleri, sahip oldukları topraklar ile ölçülmekteydi. Feodalizm, temelini ise insanlar arasındaki eşitsizlikten almaktadır.

Haberin Devamı

 Feodalizm Özellikleri Nelerdir?

 Feodalizm veya bilinen diğer ismiyle feodalite, toprağa dayalı ve halkı farklı sınıflara ayıran bir sistem olma özelliğine sahiptir. Derebeyler en üst hiyerarşide yer almaktadır. Zenginliklerini rahat bir şekilde yaşarlar. Bir alt tabakada ise senyorlar bulunurlar. Senyorlar, köleler tarafından kazanılan parayla kendilerini ve yardımcı olan adamları koruyucu ve doyurucu bir rol üstlenirler. En alt tabakada ise köleler yer almaktadır. Köleler ise tarlada çalışan kesim olarak bilinmektedir.

Feodalite ile kralların ve kraliçelerin yetkileri sınırlandırılmıştır. 

Avrupa'da siyasi birliğin bozulmasına bağlı olarak yönetimin birden fazla yönetim birimine bölündüğü söylenebilir. 

Derebeyleri yönetimde söz sahibi haline gelmiştir. 

Derebeylerinin yetkisinin kraldan daha yüksek olduğu söylenebilir. 

Feodalite döneminde tarım çok değerli bir konumda bulunmaktadır. 

Topraklar, derebeyleri ve krallar arasında paylaştırılmıştır. 

Haberin Devamı

Derebeyleri tarafından krallara donanımlı asker desteği sunulmaktadır. 

Derebeyleri ve kralların kazançları karşılaştırıldığında ise derebeylerin daha yüksek bir kazanca sahip oldukları ifade edilebilir. 

Köylü veya halk olarak bilinen kişilerin bir hakkı bulunmamaktadır. 

Feodalite yönetiminin temelinde toprak sahibi olan senyörler ve bu gücü ellerinde bulunduran yöneticiler yer almaktadır. Piramidin en alt bölümünde ise yöneticilere bağımlı olan bir köle sınıfı bulunmaktadır. Feodalizm yönetim anlayışına göre siyaset ve din de oldukça ön planda tutulmaktadır. Feodalitenin kurulması Roma İmparatorluğu'nun yıkılması sonrasında ortaya çıkmıştır. Asıl başlangıcının ise Kavimler Göçü sonrasına dayandığını söylemek mümkün olmaktadır.