Gazete Vatan Logo

Empati Nedir, Nasıl Yapılır? Empati Kurmak Ne Demek?

İnsanların hayatları boyunca en ihtiyaç duydukları yeteneğin empati olduğu bilinir. Çünkü empati kurmak insanlar arasında iletişimi daha sağlıklı bir hale getirir. Bunun yanında empati kurulduğu zaman karşıdaki kişiyi anlama şansı en üst seviyeye çıkar. Sonuçta herkesin sorunu farklı olabilir. Empati kurmadan insanları yargılamak son derece kötüdür. Bundan dolayı empati yeteneğini muhakkak kazanmak lazımdır.

Empati Nedir, Nasıl Yapılır? Empati Kurmak Ne Demek?

Empati Nedir, Nasıl Yapılır?

Empati; bir kişinin, kendisini karşısında yer alan insanın yerine koyması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Burada devreye ise kişinin duygudaşlığı girer. Yani birisini anlamak ilk bakışta kolay değildir. O kişiyi yargılamak ve eleştirmek ise kolay olandır. Bunun yerine empati yeteneğini kullanarak son derece doğru adımlar atma şansı elde edilir. Ayrıca herkes farklı düşüncelere veya durumlara maruz kalabilir. Kim olursa olsun karşıdaki kişinin empati kurması arzu edilir. Doğal olarak empati bu yönden insanları yakınlaştıran önemli bir merdivendir.

Empati olduğu zaman toplumda anlaşmazlık çıkması bir hayli zor olur. Çünkü herkesin birbirini anlaması müthiş bir şeydir. Bunun yanında empati kurulduğu için toplumda kaos ortamı olması çok zor olur. Anlayış ve sevgi ise her an hissedilebilir. Zaten insanlığın geleceği için tüm dünyada empati olması lazımdır. Diğer türlü sürekli olarak problemler çıkar ve bu sürekli hale gelir. 

Empati Kurmak Ne Demek?

Empati kurmak bir kişinin başka birisi ile bağ kurması demektir. Tabi bu bağı kurarken duygu ve düşünceler ön planda yer alır. Bunun için empati kurmak bir yetenek olarak da karşımıza çıkar. Çoğu insan bunu beceremediği için kendine kızabilir. Ancak biraz çaba göstererek empati kurmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 

Haberin Devamı

Empati Kurmanın Kolay Yolu Nedir?

Empati kurmanın kolay yolu öncelikle doğru ve mantıklı düşünmekten geçer. Çünkü yanlış düşünceler kişinin empati kurmasına engel olabilir. Empati kurarken karşı tarafı en doğru şekilde anlamak önemli bir amaçtır. Zaten burada önemli olan karşı tarafa karşı anlayışlı bir bakış açısı ortaya koymaktır. Tabi empati kurmanın çok güzel bir şey olduğunu herkesin bilmesi gerekir. Bu durumun toplumda huzurlu olmaya yardımcı olması da mümkündür.

Empati kurmayı kolay hale getiren bir unsurda birisinin başına gelen şeyi yaşama şansınım olduğunu düşünmektir. Yani empati yoluyla kendinizi başkasının yerine koyarak hareket etmeniz mümkündür. Sonuçta birisinin yerinde olduğunuzu düşünerek doğru bir empati kurmuş olursunuz. Böylelikle daha derin bir şekilde düşünme imkanı elde edilir.

Haberin Devamı

Empatinin Önemli Kuralları

Empati yaparken belirli kurallara ihtiyaç vardır. Bu kurallar olduğu için empati hakkında daha doğru işler yapılabilir. Empati yaparken bir insanın öznellikten uzak durması gerekir. Aksi halde empati kurmaya adım atmak zordur. Bununla birlikte empati kuracak olan kişi karşıdaki değerli görerek düşünmelidir. Böylelikle duygu ve düşünceler karşılıklı olarak uygun şekilde anlam bulabilir.

 - Empati kurulan kişiye bunu hissettirmek gerekir. Yani o kişi onu anladığınızı bilmelidir.

 

- Empati yapılan kişiyi doğru şekilde anlayarak yanlış durumlara mahal verilmemelidir.

 

- Olaylara karşıdaki kişinin gözünden bakmaya gayret edilmelidir.