Gazete Vatan Logo

‘Çok temiz dinleniyor'

TİB Başkanvekili Şen'den dinlemeye karşı vekilleri şaşırtan öneri

TİB Başkanvekili Şen, Meclis komisyonuna bilgi verirken ”Telefonla dinlendiğinizi tespit etmeniz kesinlikle mümkün değil” dedi

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen’in önceki gün komisyona yaptığı sunuma ilişkin bilgi verdi.

Buna göre, komisyonda milletvekillerinin ”Dinlendiğimizi nasıl anlarız? Konuşurken telefondan cızırtılar geliyor” sorusuna Şen, ”Telefonla dinlendiğinizi bu tür şeylerle tespit etmeniz kesinlikle mümkün değil, çok temiz dinleniyor hiçbir cızırtı yok. Sesti, mandaldı, aradaki birtakım kesilmelerdi... Bunlar dinlemeyle ilgili konular değil” dedi.

Şen dinlemeye karşı milletvekillerine, “eski tip klasik, akılsız telefon cep telefonu” kullanmalarını önerdi, kendisinin de kullandığı bu tip bir telefonu gösterdi. Milletvekillerinin dinlenip dinlenmediğine, böyle bir endişesinin olup olmadığına yönelik sorusu üzerine de Şen, bilgisayarcı olduğunu ve bu işlerin nasıl yapıldığını bildiğini dile getirdi. Şen, bu yüzden eski tip telefonu tercih ettiğini kaydetti.

TİB Başkanvekili Şen, milletvekillerine, telefonlarını kimseye dokundurmamalarını da önerdi, yasa dışı dinleme yapan kişilerin bu telefonlardan kendilerine mesaj attığını ve dinleme programını telefona yüklediğini söyledi.

Dinleme cihazları

Dinleme cihazlarına çok kolay ulaşıldığına dikkati çeken Aslan, gündemlerindeki en önemli konulardan birinin de bu olacağını söyledi. Aslan, dinlemeyi önlemek için kriptolu telefon kullanılabileceğini ama bunun için TİB’den ruhsat alınması gerektiğini hatırlattı. Kendisinin de eski tip telefon kullandığını ifade eden Aslan, dokunmatik telefonu kullanamadığı için bunu tercih ettiğini söyledi.

Komisyon ‘gizli’ çalışıyor

TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, dün de Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı yetkililerini dinledi. Komisyonun Başkanı AK Partili Zeyid Aslan, stratejik kurumların sunum yapacağını olduğunu, bu nedenle toplantının basına kapalı olarak devam edeceğini söyledi. Ancak kapalı oturuma muhalif üyeler tepki gösterdi.

Haberin Devamı