Gazete Vatan Logo

Cluster 5 virüsü nedir? Koronavirüs mutasyona mı uğradı?

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da, üretim tesislerinde koronavirüsün insanlara yayılabilen mutasyona uğramış bir versiyonu tespit edildi. Danimarka'nın kuzey Jutland bölgesindeki vizon çiftliklerinde ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde birkaç aydır yeni tip koronavirüs salgınları ortaya çıkıyor. Alınan bilgilere göre, virüs vizonlarda mutasyona uğrayarak daha güçlü bir yeni tip koronavirüs ortaya çıktı. Danimarka'da vakaların hızla yayıldığı bildiriliyor. Peki, Virüs mutasyonu ne demek? Vizon ne demek? Güçlü yeni tip koronavirüs mü ortaya çıktı? İşte Danimarka'nın vizon kararı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilmeniz gerekenler...

Cluster 5 virüsü nedir? Koronavirüs mutasyona mı uğradı?

Danimarka’da, vizon üretimi yapan tesislerde yeni tip koronavirüsün insanlara yayılabilen mutasyona uğramış bir versiyonu tespit edildi. Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi olan Danimarka'da vakalar hızla yayılıyor. İnsanlara geçebilen virüs nedeniyle 12 kişinin enfekte olduğu bildirildi. Pek çok kişi de vizonlar ve koronavirüs mutasyonu ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki, Virüs mutasyonu ne demek? Vizon ne demek? Güçlü yeni tip koronavirüs mü ortaya çıktı? İşte Danimarka'nın vizon kararı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilmeniz gerekenler...

Danimarka'nın kuzey Jutland bölgesinde bulunan vizon üretimi yapan çiftliklerde ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde birkaç aydır yeni tip koronavirüs salgınları ortaya çıktı. Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi olarak bilinen Danimarka'da vakaların hızla yayıldığı belirtiliyor. Koronavirüs vizonlarda mutasyona uğrayarak daha güçlü bir yeni tip koronavirüsün ortaya çıktığı ifade ediliyor. Yetkililer, insanlara geçebilen virüsün 12 kişinin enfekte ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

VİZONLAR UYUTULACAK!

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, yaptığı basın toplantısında durumu çok ciddi olarak niteleyerek, uutasyona uğramış virüsün vücudun antikor oluşturma yeteneğini zayıflattığını ve Covid-19 için geliştirilmekte olan mevcut aşıları potansiyel olarak etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

Frederiksen, "Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar. Kendi nüfusumuza karşı büyük bir sorumluluğumuz var, ancak şu anda bulunan mutasyonla, dünyanın geri kalanı için de daha büyük bir sorumluluğumuz oluştu” dedi.

17 MİLYON VİZON ÖLDÜRÜLECEK

Bununla birlikte, Polis Şefi Thorkild Fogde, mutasyona uğrayan virüsü yok etmek amacıyla ülke genelinde binden fazla çiftlikte bulunan 17 milyon vizonun hızlı bir şekilde itlaf edileceğini açıkladı. Fogde bunun "çok büyük bir girişim" olacağını söyledi.

CLUSTER-5 VİRÜS NEDİR?

Bununla birlikte, Ticaret Bakanı Simon Kollerup, vizon çiftliği sahiplerine ekonomik destek sağlanacağını açıkladı. Toplantıda, mutasyona uğrayan yeni tip corona virüsün "Cluster-5 virüs" olarak adlandırıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

DSÖ acil durumlar programının başkanı Mike Ryan, "Danimarka'dan vizondan corona virüs bulaşmış bir dizi kişi olduğunu ve virüste bazı genetik değişiklikler olduğu konusunda bilgi aldık. Danimarkalı yetkililer bu bulguların epidemiyolojik ve virolojik önemini araştırıyorlar” dedi.

Beş ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi corona virüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin 3 yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi corona virüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.

VİZON NEDİR?

Vizon, kuzey yarıküreye has, sansargiller ailesinden bir gelincik türü. Avrupa vizonu (Mustela lutreola) ve Amerikan vizonu (Mustela vison) kürkleri için yetiştirilirler. Özellikle Amerikan vizonu değerli kürkü nedeniyle dünyanın her yerinde çiftliklerde yetiştirilir. Su kenarlarında yaşayan vahşi vizon genellikle küçüktür, insanlardan saklanır ve gececildir.

Haberin Devamı