Gazete Vatan Logo

Çarpanlara Ayırma Formülleri Nelerdir? Çarpanlara Ayırma Nasıl Yapılır?

İki ya da üç bilinmeyenli işlem üzerinden sonucu bulabilmek için çarpanlara ayırma işlemi yapılır. Özellikle matematikte birçok öğrencinin ya da hesaplama yapan kişiler için önemli bir yere sahip formüller içerisinde yer alır. Bu konuda iki terim toplamı ya da çıkarmanın karesi ya da köprü üzerinden işlem yapılmaktadır. Tabii bazı durumlarda 3 terim üzerinden de alınarak çarpanlara ayırma işlemi gerçekleştirilir. Sonuç olarak herhangi bir rakamın karesi veya küpü üzerinden, çarpanlara ayırma ile sonuç elde edilir.

Çarpanlara Ayırma Formülleri Nelerdir? Çarpanlara Ayırma Nasıl Yapılır?

Çarpanlara Ayırma Formülleri Nelerdir?

 Herhangi bir tam sayıda matrisin kendi bileşenlerine ayrılmış hali çarpanlara ayırma olarak ifade edilebilir. Bu çarpanları ayırma bir terim üzerinden kare veya küp şeklinde daha çok kullanılır. Ancak bu işlemi daha kolay hale getirebilmek ve sonuç alabilmek için çarpanlara ayırma formülü değerlendirilir. Bu konuda Terim ile beraber kat sayısına bağlı olarak farklı çarpanlara ayırma formülleri bulunmaktadır.

 - İki Terim toplamının karesi (a+b)² = a² + ab + b²

 - İki terim farkının karesi (a + b)² = a² - ab + b

 - Üç terim toplamının karesi (a+ b + c)² = a² + b² + c² + 2x(ab + ac + bc)

 - İki Terim toplamının küpü (a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³

 Bu şekilde yukarıda öne çıkan farklı formüller ile birlikte sabit olarak çarpanlara ayırma işlemi gerçekleştirilir. Terim ile beraber tam sayı ya da matrise bağlı şekilde Yukarıdaki formüller ele alınmaktadır.

 Çarpanlara Ayırma Nasıl Yapılır?

 Çarpanlara ayırma işlemi yapabilmek için bir tam sayıya da matris üzerinden terim sayısı ele alınmaktadır. Bu bağlamda terim sayısına bağlı olarak formül açılır. Örneğin terim sayısı 2 ise o vakit ona bağlı şekilde Yukarıdaki sabit formül kullanılır. Aynı şekilde terim sayısı 3 olduğu zaman da yine sabit formül ele alınmaktadır. Bu formüller aynı zamanda bireysel matematik ve matematiksel işlem ile birlikte daha uzun da açılabilir. Ancak kolay şekilde sonuç alabilmek için bu şekilde işlem yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Çarpanlara Ayırma Formülü Nerede Kullanılır?

 Hem birçok farklı matematik işleminde hem de geometride çarpanlara ayırma formülü kullanılmaktadır. Aynı zamanda fizik ve uzay alanı üzerinden de farklı sonuçları öğrenebilmek için çarpanlara ayırma işlemi değerlendirilir.