Gazete Vatan Logo

Böbrek nakli beklerken ameliyat!

Böbrek naklinin neden ertelendiği ortaya çıktı

Kemal Unakıtan için yapılması planlanan böbrek naklinin, Unakıtan’ın sağlık durumu iyiye gittiği için değil tahliler sırasında tesadüfen tespit edilen prostat tümörü nedeniyle ertelendiği ortaya çıktı. Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Derya Balbay “Prostat kanserini başlangıç evresinde sonlandırdık. Kemal Bey bir kaç aya kadar böbrek nakli olabilir”dedi.

Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde 1 aydır kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, prostat içine yerleşen tümör teşhisiyle Antalya’dan İstanbul’a sevk edildi. Şişli Memorial Hastanesi’nde 3 saatlik bir operasyon geçiren 66 yaşındaki Kemal Unakıtan’ın 3 gün sonra taburcu edileceği belirtildi.

Robotik cerrahi

Kemal Unakıtan için yapılması planlanan böbrek naklinin Unakıtan’ın sağlık durumundaki iyileşmeden değil, prostatta tespit edilen tümör nedeniyle ertelendiği ortaya çıktı. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Derya Balbay’ın yönetiminde gerçekleşen ameliyatta 10 yıldır kanser cerrahisinde kullanılan “Da Vinci Robotik Cerrahi” yöntemi kullanıldı.

“Risk alamazdık”

Memorial Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. M. Derya Balbay şu açıklamayı yaptı: “Kemal Unakıtan da böbrek nakli sonrası bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanacağından bu ameliyatı olmak zorundaydı. Çünkü bu ilaçlar tümörleri kontrol dışı bırakabiliyor. Öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekiyordu. Ahsen Hanım bir kaç gün önce beni aradı ‘Eşim de böyle bir problem çıktı. Sizin tedavi etmenizi istiyoruz’ dedi. Antalya’daki meslektaşlarımız da yaptıkları tetkiklerde bu hastalığı tespit etti ve böbrek naklinden önce tedavinin yapılması için sevkini sağladı. Böbrek nakli yapılırken vücutta herhangi bir enfeksiyon odağı var mıdır veya herhangi bir yerde tümör var mıdır mutlaka araştırılır. Bu yakalanırsa da böbrek nakli öncesinde tedavi edilir.

Böbrek nakli yapılmasaydı, müdahale etmek gerekmeyebilirdi ama böbrek nakli yapılacağı için böyle bir risk alınamaz, tedavi edilmesi lazım. Kemal Unakıtan’ın durumu tedaviye elverişli, başlangıç safhasında yakalanmış bir vaka. Kendisi ameliyatı robotla olmayı tercih etti. Çok başarılı bir operasyon gerçekleştirdik. Herhangi bir olumsuz durum oluşmadı. Tümör kötü huylu ama kötünün iyisi. Prostat dışına yayılmamış olduğuna inanıyoruz. Beklediğimiz gibi çıkmasadyı nakil de kritik olurdu. Prostat kanserinin ilk evresi de diyebiliriz. Ancak Kemal Bey’in böbrek nakli olmasına engel değil. Kemal Bey 3 ile 5 ay arasında böbrek nakli olabilir.”

Haberin Devamı