Gazete Vatan Logo

Bir konuşursa...

Bu olaylar aydınlanır!

BEDRİ YAĞAN OPERASYONU: 6 Mart 1993’de Kartal Esentepe’de yapılan bir operasyonda Dev-Sol liderlerinden Bedri Yağan, Asiye Kasap, Rıfat Kasap, Gürcan Özgür ve Menekşe Meral öldürüldü. Çarkın, bu operasyonun yargısız infaz olduğunu söyledi.

KARATAŞ’IN KARISINA YARGISIZ İNFAZ: 17 Nisan 1992’de Kadıköy Çiftehavuzlar’da bir apartman dairesine yapılan operasyonda DHKP/C örgütünün lideri olan Dursun Karataş’ın karısı Sabahat Karataş, Taşkın Usta ve Eda Yüksel’in de bulunduğu 11 kişi öldürülmüştü. Çarkın bu operasyonda İbrahim Şahin’le birlikte katıldığını söylerken, şimdi bu operasyonun için de yargısız infaz dedi.

SİNAN KUKUL’UN ÖLÜMÜ: 16 Nisan 1992’de Dev-Sol örgütünün kurucularından ve üst düzey yöneticilerinden biri olan Sinan Kukul, Üstbostancı’da yapılan bir operasyonda öldürüldü. Aynı operasyonda Arif Öngel, Şadan Öngel, Ahmet Fazıl Ercüment Özdemir, Hüseyin Kılıç, Satı Taş (Kılıç), Ayşe Nil Ergen ve Ayşe Gülen de hayatını kaybetti.

PERPA BASKINI: 13 Ağustos 1993’de Perpa’nın 11. katında gerçekleştirilen operasyon sonucu, Selma Çıtlak, Mehmet Salgın, Sabri Atılmış, Hakan Kasa ve Mehmet Akyürek, çıkan silahlı çatışmada ölü ele geçirilmişlerdi. Açılan davada öldürülen kişilerin, teslim alınabileceği yerde 18 el ateş edildiğini vurgulayan mahkeme heyeti, sanıklar Ömer Kaplan, Ayhan Çarkın, Ayhan Özkan, Hüseyin Doğrul ve Selim Kostik’i ‘adam öldürme ve iştirak’ suçundan 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Çarkın, bu operasyonda öldürülen Selma Çıtlak’ın Ayhan Özkan isimli bir polis tarafından öldürüldüğünü söyledi. Dev-Sol militanı olduğu iddia edilen 23 yaşındaki bir çocuk annesi kasiyer Selma Çıtlak’ın emniyette hiçbir kaydına rastlanmazken, bir aydır Beyaz Saray Cafe’de kasiyer olarak çalıştığı açıklanmıştı.

91’DEKİ YARGISIZ İNFAZLAR: 12 Temmuz 1991’de İstanbul’da Dikilitaş, Balmumcu, Nişantaşı ve Yeni Levent’te düzenlenen operasyonlarda DHKP/C üyesi olduğu iddia edilen Niyazi Aydın, İbrahim İlçi, Ömer Coşkunırmak, Yücel Şimşek, İbrahim Erdoğan, Nazmi Türkcan, Bilal Karakaya, Zeynep Eda Berk, Cavit Özkaya ve Hasan Eliuygun öldürüldü.

BEHÇET CANTÜRK SUİKASTI: Diyarbakır Lice’li olan Behçet Cantürk’ün bölgede uyuşturucu ticaretini yönlendirdiği, PKK’ya maddi destekte bulunduğu, Akdeniz’de batırılan Kısmetim1 gemisinde bulunan 3 ton uyuşturucuya Hüseyin Baybaşin’le birlikte ortak olduğu iddiaları bulunan Cantürk, 14 Şubat 1994 tarihinde kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldı. Cantürk ve şoförünün cesetleri bir gün sonra Sapanca’da bulundu.

SAVAŞ BULDAN CİNAYETİ: Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ve çevresinde yerleşik Oramar aşiretinin önde gelen bir üyesi olan Savaş Buldan’ın uyuşturucu ticareti yaptığı ve gelirinin bir kısmını PKK’ya verdiği ileri sürülüyordu. Buldan, 3 Haziran 1994 günü sabah saat 04.30’da Diyarbakır Liceli işadamı arkadaşı Adnan Yıldırım ve Yüksekovalı hemşehrisi Hacı Karay’la birlikte İstanbul Çınar Otel’in kapısında polis yelekli kişiler tarafından kaçırıldı. Buldan ve arkadaşlarının cesetleri, ertesi gün Bolu’nun Yığılca ilçesinde Melen Çayı kenarında bulundu.

MİT AJANININ KAYBOLMASI: Mit ajanı Tarık Ümit, 2 Mart 1995’te kaçırılmıştı. 13 Ekim 1998’de Susurluk davasında ifade veren eski Mitçi Mehmet Eymür, Mehmet Ağar’ın emriyle Yaşar Öz ve Nurettin Güven ile Dev-Sol lideri Dursun Karataş’a 80 kilo uyuşturucu gönderildiğini öne sürdü. Eymür, Tarık Ümit’in eroini ihbar ettiği için öldürüldüğünü iddia etti.

KUMARHANELER KRALI’NIN ÖLDÜRÜLMESİ: Kumarhaneler Kralı olarak tanınan Ömer Lütfü Topal, 28 Temmuz 1996 gecesi Yeniköy’deki evine giderken, 34 BTG 96 plakalı otomobilinde kalaşnikoflarla çapraz ateşe alınarak öldürüldü. Cinayetin ardından Çarkın, gözaltına alındı. Çarkın iddialarında, gözaltına alındıktan sonra Mehmet Ağar’ın talimatıyla Ankara’ya götürülürken kaçtığını belirterek, “Ankara’ya götürülmem kurtarma değil infaz girişimiydi. Boğaz Köprüsü’nün ortasında kendimi arabadan attım. Pala lakaplı bir polisi öldürdüler sonra bu yüzden” demişti. Çarkın bu davadan beraat etti.

Haberin Devamı