Gazete Vatan Logo

Bir gecede 10 madde

TBMM’de muhalefetin her tür itirazına ve eylemine rağmen İç Güvenlik Paketi’nin ilk 10 maddesi kabul edildi. Geriye 122 madde kaldı. Paket görüşmeleri bugün devam edecek

Muhalefet beş gün boyunca iç tüzük hakkını kullandığı için TBMM Genel Kurulu’nda 132 maddelik iç güvenlik paketi görüşmelerine geçilememişti. Genel Kurul önceki gün 14.00’de açıldı. Ancak paket görüşmeleri önceki akşam saat 21.30’da başladı. Ak Parti beşinci günün sonunda muhalefetin direnişini karşı atakla kırdı, muhalefetin itirazları dikkate alınmadı ve görüşmeler başladı. Bunun üzerine CHP ve HDP’li milletvekilleri Meclis’te birlikte oturma eylemi yaptı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi. Görüşmeler tekrar başladığı 22.00 sıralarında HDP’li milletvekilleri başkanlık divanı önünde oturma eylemine devam etti.

Kürtçe sloganlar

HDP’li milletvekilleri eylem sırasında ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘Hak hukuk adalet HDP ile gelecek’ ve Kürtçe ‘Biji berxwedana Meclise’ yani ‘Yaşasın Meclis direnişimiz’ sloganları attı. HDP’liler sloganlar atarken Berkin Elvan, Uğur Kaymaz, Nihat Kazanhan, Ali İsmail Korkmaz, Ceylan Önkol’un isimlerini de sayarak, andı. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de üzerinde “23 Mart 1933. Almanya Hitler Kanununa evet demiş” yazılı bir döviz taşıdı. HDP’lilerin “Faşizme geçit yok” şeklinde attıkları slogana, bir süre sonra CHP’li milletvekilleri de katıldı.

Haberin Devamı

5 dakika aynı slogan

CHP ve MHP’li milletvekilleri de iç tüzük kurallarının uygulanmamasına isyan etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “HDP, MHP ve CHP milletvekilleri hak, hukuk, adalet diyor. Kimse içtüzüğe uymam diyemez. O zaman kanunsuzluk, anarşi ortaya çıkar. İçtüzüğü ihlal ettirmeyiz, vurdurtmayız, geçirtmeyiz” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise 5 dakika boyunca, 237 kez faşizm” diyerek tasarının görüşülmesini protesto etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut da Çelebi’ye ‘Plak takıldı galiba’ dedi. MHP’li Özcan Yeniçeri de “Siz, İç tüzük ve Anayasa’yı tanımıyorsunuz. Bu gök kubbeyi sizin başınıza yıkacağız” diye konuştu.

Meclis aç-kapa yaptı

Meclis oturumu bu tepki ve eylemlerle dün sabah saat 05.10’a kadar sürdü. Bu arada AK Parti milletvekillerinin oylarıyla paketin kamuoyunda da tartışmalara neden olan 10 maddesi kabul edildi. TBMM Genel Kurulu dün Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında açıldı. Ancak Başkanlık Divanı’nın teşekkül etmemesi nedeniyle bugün saat 14.00’de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Haberin Devamı