Gazete Vatan Logo

Batum ihraç edildi dava açıyor

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Emine Ülker Tarhan’ın istifasının ardından “Bu istifalarla partiyi sarsarak düzene sokacağız” dediği gerekçesiyle ihraç edildi

CHP MYK tarrafından ‘partiyi kamuoyu önünde doğrudan tartışmaya açtığı ve parti bütünlüğünü sarsan tutum içine girdiği’ gerekçesiyle ‘kesin ihraç istemiyle’ disipline sevk edilen Batum hakkındaki karar dün verildi. Uğur Bayraktutan başkanlığında dün toplanan CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Batum’un dosyasını ele aldı. Toplantıya 15 üyeden Sumru Karaer ile Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan katılmadı. YDK’da bazı üyeler ‘kınama cezası verilmesi’ni önerdi. Ancak çoğunluk bu öneriyi kabul etmedi. Yapılan oylamada 12 üye ‘ihraç’ yönünde irade beyan etti. Toplantıda, Çorum Milletvekili ve YDK üyesi Tufan Köse’nin ret oyu kullandığı öğrenildi. Köse’nin muhalefet şerhi yazdığı da kaydedildi. İhraç kararının ardından Batum bir açıklama yaparak hukuksuz olduğunu savunduğu kararın iptali için mahkemeye gideceğini söyledi. “Tamamen itibarımı zedelemeye, kamuoyundaki itibarımı ortadan kaldırmaya yönelik bir süreç biçiminde yürütülerek bu karar verildi” diyen Batum, şöyle konuştu;:

Mahkemeye gideceğim

Haberin Devamı

“Ben demişim ki ‘her hafta birisi istifa edecek, böylece partiyi sarsacağız...’ Böyle bir sözü hiçbir yerde kullanmadım. Söylemediğim bir şeye dayanarak beni partiden ihraç etme kararı aldılar. Bu komplo. Kararlıyım, CHP’deki arkadaşlarla beraber mücadele edeceğim. Bu kararın iptali için mahkemeye gideceğim. Bu, MYK’nın tamamı tarafından belirli kişiler görevlendirilmek suretiyle yürütülmüş bir oyundur. Genel Başkan da dahil hiç kimsenin ‘Ben bilmiyorum arkadaşlar yapmış’ deme hakkı yok. Balyoz, Ergenekon davalarında ‘Bunlar hukuka aykırı baskı ile yapılıyor’ derken, meğer CHP’de de aynı şey, hukuk devletini savunacak partide yapılıyorsa bu fecaat bir durumdur. Partiyle şiddetli bir geçimsizlik yok, Genel Başkan’ın bireysel tavırları ile şiddetli geçimsizlik var.”

‘Bizim için yok hükmünde’

Batum’un ihraç kararına kimi CHP’lilerden tepki geldi:

- İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler: CHP’ye, parti içi hukuk ve demokrasisine zarar verdi. Ama daha da önemlisi bu Türkiye parlamenter demokrasisine zarar verdi. Bu nedenle son derece talihsiz bir karar. Bizim açımızdan hukuki boşluk nedeniyle yok hükmündedir. Süheyl Batum kararı yargı organlarına taşıyacak. Yargı sürecinde hukuk ne imkan veriyorsa biz Batum’la beraber hareket etme kararlılığındayız.

Haberin Devamı

- Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu: Sayın Genel Başkanımız Atatürkçülere, cumhuriyet ve demokrasi sevdalılarına, ulus devleti ve üniter yapıyı savunanlara ne mesaj veriyor? İnanıyorum bu hukuk dışı karar mutlaka yargıya taşınacaktır ve sonunda adalet yerini bulacaktır. Parti MYK’sının ve YDK’nın iç hukuki düzenlemeleri ihlal ederek parti üyelerini ihraç kararı alması tehlikeli ve endişe veren bir uygulamadır. Parti içi demokrasi nerede? Kendilerinden farklı düşünenleri susturma, bastırma arzusunun güçlü bir işareti olarak mı algılanmalı? ‘Dikkatli olun, ayağınızı denk alın’ dedirten yöntemler tiranlara mahsustur.