Gazete Vatan Logo

Balbay özgür geçen ilk gecesini anlattı!

Elim yıllar sonra soğuk ranza yerine sevdiklerime dokundu..

Balbay özgür geçen ilk gecesini anlattı!

Özgürlük çok güzel. Dolu dolu yaşıyorum. Hapiste ranzaya uzanırsınız, elinizi yana atınca demire çarpar, demir yaz kış soğuktur. Özgürlüğün tarifi, elinizi yana atınca sevgilinize, sevdiğinize dokunmaktır...”

Ergenekon davasından tutuklu bulunan ve önceki akşam tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili, gazeteci yazar Mustafa Balbay, dün sabah önce kızı ve oğlunu okula bıraktı, ardından evinde ailesiyle kahvaltı yaptı. Daha sonra yıllarca çalıştığı Cumhuriyet gazetesine giden ve 5 yıldır kapalı olan odasına giren Balbay, özetle şunları söyledi: Özgürlük çok güzel. Dolu dolu yaşıyorum. Hapiste ranzaya uzanırsınız, elinizi yana atınca demire çarpar, demir yaz kış soğuktur. Özgürlüğün tarifi, elinizi yana atınca sevgilinize, sevdiğinize dokunmaktır.


OYUN YAZACAĞIM: İçeride oyun da yazdım. Söz verdim kendime, her yıl 1 oyun yazacağım. Kalemimi bırakmayacağım. Siyaset çok da inandırıcı olmadığı için Anadolu’da ‘bana politika yapma’ derler. O algıyı da değiştirmek gerekir.

DEMİREL TELEFON ETTİ: Anayasa Mahkemesi’nin kararı, çok önemli bir karar. Hukuk öyle üstün bir yerdeki, bazen ulaşmak kolay olmuyor. Bayağı bir üstün yerde... Ama abartmamak lazım 5 yılı da geçmiyor! Böyle olmamalıydı. Mahkeme “Balbay milletvekili olduktan sonra bırakmalıydınız” diyor. O çizgiden sonra bile her günün bir önemi var. Süleyman Demirel aradı, dedi ki ‘sizden özür dilenmesi gerekir’. Ben bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter diyorum. Benden özür dilenmesin.



İLK GECE VE SABAH: Oğlum Deniz dün akşam dokundu bana, insanlar geldiler, gittiler. Herkes gitti ailecek kaldık, bana ilk sorusu şu oldu; “Baba uzun kalacaksın değil mi?”. İkincisi ise, “Baba beraber yatacağız değil mi?” Onu ben uyuttum. Sabah “Baba çantamı sen taşı” dedi. Kanarya adalarına gönderseniz beni sevdiklerim yok, orası da hapishane.

KİN DUYMUYORUM: 3 bin saat hakim karşısında durmuşum, 3 bin saatin devamında da henüz daha hukuka ulaşamamışsınız. Böyle bir sürecin içinden geçtik. “10 tane suçun var” diyorlar... Bu yargılamalar yargılama değil. İçimde hiçbir kin ve intikama duygusu yok. Geçmişten birkaç defa röportaj verdiğimde, intikam almak istediğim tek şey intikam duygusu dedim. Ben çocuklarıma o tür duygular bırakmak istemiyorum.

ACILARI BAL EYLEYECEĞİM: Cezaevinde bir Afganla konuşma fırsatım oldu, iç savaşı yaşamış. “Nedir iç savaş” dedim. “Abi, otun bile bitmemesi” dedi. Böyle bir şey. O yüzden barış o kadar ucuz değil. Bizim coğrafyamızda savaş, barıştan daha kolay. Yaşadığım acıları bal eyleyeceğim.

ÇOCUKLARI OKULA BIRAKTI

‘Her şey çok güzel olacak sadece bir film adı değil’

Mustafa Balbay’ın sabah yaptığı ilk iş çocukları Yağmur ve Deniz’i okula götürmek oldu. Balbay burada, “Onları okula bırakmak çok güzel bir başlangıç benim için. Gerçek anlamda hayata başladık yeniden. Her şey daha güzel olacak. Bu bir film adı olarak kalmayacak. Buna inanıyorum. Çok daha umutluyum” dedi


30 ay sonra yemin etti

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 4 yıl 9 aylık tutsaklığının ardından dün milletvekili yeminini 912 günlük gecikmeyle etti.

Balbay, Genel Kurul Salonu’na CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte geldi. CHP’li ve MHP’li milletvekillerinin alkışları arasında Genel Kurul salonuna giren Balbay’ı ailesi ve yakınları da yalnız bırakmadı. TBMM Genel Kurulu’nu, bütçe görüşmelerinin başlayacak olması dolayısıyla TBMM Başkanı Cemil Çiçek yönetti. Çiçek, Kılıçdaroğlu’nun yanında oturan Balbay’ı ant içmek üzere kürsüye davet etti. Oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Balbay, milletvekili yemini metinden okudu. CHP‘lilerin ayakta alkışladığı Balbay’ı, AK Parti’den Bakan Zafer Çağlayan ve MHP milletvekilleri de alkışladı.


Eşi ve çocukları izledi

Balbay’ın ant içmesini eşi Gülşah ile çocukları Deniz ve Yağmur Balbay da locadan izledi.

‘Umarım bu bir başlangıç olur’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Balba’ı makamında kabul etti. Balbay, Kılıçdaroğlu ile tokalaşırken, desteğinden dolayı teşekkür ederek, “Geldim, hazırım” dedi. Kılıçdaroğlu da tahliyesinin ardından Sincan Cezaevi önündeki konuşmasını duygusal bulduğunu belirterek, “Gelecek biriktirmeniz bizim için çok önemli. Umarım bu diğer uttuklular için de bir başlangıç olur” dedi.

Haberin Devamı