Gazete Vatan Logo

Adliyede başörtüsüne vize

Danıştay adliyede başörtüsüne vize çıktı

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, avukatların 'başları açık' görev yapacaklarına ilişkin Danıştay 8. Dairesi kararına, Türkiye Barolar Birliği'nin yaptığı itirazı oy çokluğu ile reddetti.

Avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, "başörtülü fotoğraf verdiği" gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği'nce reddedilen başörtülü bir avukat, Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, 20. maddedeki “Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle 'başları açık' olarak mahkemelerde görev yaparlar” düzenlemesindeki “başları açık” ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurdu. “Avukatlık, sunulan hizmet açısından bir kamu hizmeti, mesleki faaliyet olarak ise serbest meslektir” değerlendirmesini yapan Danıştay 8. Dairesi’nin kararına Türkiye Barolar Birliği itiraz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, avukatların başları açık görev yapacaklarına ilişkin Danıştay 8. Dairesi’nin kararına Türkiye Barolar Birliği’nin yaptığı itirazı reddetti. Kurul, ret kararını oy çokluğu ile aldı.

-DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLAL EDİLMESİ SONUCUNU DOĞURUR-

Danıştay 8. Dairesi’nin gerekçeli kararında dava konusu madde ile avukatlık mesleğinin bir serbest meslek olduğu konusu değerlendirmeksizin, sadece yürütülen hizmetin kamu hizmeti olduğundan bahisle kamu görevlilerinin uymakla yükümlü olduğu yürürlükteki mevzuat hükümleriyle getirilen kurallara benzer nitelikte bir uygulama yapılarak bu kuralların serbest meslek icra eden avukatlar açısından da geçerli hale getirildiği kaydedilmişti. Dairenin gerekçesinde, “Dayanağı üst hukuk normunda bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da engelleme bulunmadığı halde söz konusu maddede yer alan bu belirlemenin, Anayasa ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan çalışma hak ve özgürlüğünün ve yine bu düzenlemelerle güvence altına alınmış olan din ve vicdan özgürlüğüne bağlantılı olarak ihlal edilmesi sonucunu doğuracağı açıktır” denilmişti.

Haberin Devamı