Gazete Vatan Logo

100 yılın en kurak dönemi kapıda!

Yağışsız geçen kış kurak bir yazı işaret ediyor. İTÜ Meteoroloji Bölümü’nden Prof.Dr.Orhan Şen, “Böyle giderse 100 yılın en kurak dönemini geçireceğiz” derken, “İstanbul ve Türkiye genelinde Mayıs ayına kadar barajların doluluk oranı minimum yüzde 60’ı bulmazsa, yaz sonu barajlarımız çöle döner. Çok net söylüyorum. Kuraklık deprem kadar önemli bir konu. Hükümetin bir an önce kuraklık eylem planına geçmesi gerekiyor. Melen Çayı da İstanbul’la aynı havzada bulunuyor. Kuraklıktan nasibini alacak.” diye konuştu.

Prof. Şen durumu şöyle özetledi, “Hava sıcaklıkları Ocak ayı ortalamasının 6-7 derece üzerinde seyrediyor. İstanbul ve Türkiye genelinde tehlike çanları çalıyor. İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 30-35 seviyesinde. Tarımsal kuraklıktan sonra içme suyu kuraklığı da baş gösteriyor. İstanbul’un günlük su tüketimi 2.5 milyon metreküp. Şehrin 5-6 aylık suyu kalmış durumda. Meteorolojik sistemlerin karakteri değişti. Artık her 5 yılda bir kuraklık yaşanacağı ortaya çıkmış oldu. Acil eylem ve önlem planları devreye geçirilmeli.”

Sadece 5 kg yağış düştü

“İstanbul’un Ocak ayı yağış ortalaması 120 kilogram. Ancak bugün itibarıyla sadece 5 kg’lık bir yağış söz konusu. Aralık ayı da kurak geçti. 100 kg olması gereken yağış miktarı 50 kg’ın altında oldu. Böyle giderse son 100 yılın en kurak dönemini yaşayacağız. Bulut tohumlama ile yüzde 20’lik artış sağlanabilir.”

Ufukta yağış gözükmüyor

PROF. ŞEN şöyle uyarıyor, “İstanbul gibi kalabalık bölgelere mutlaka yeni barajlar yapılmalı. Durum çok ciddi. Tasarruf tedbirleri de gerekebilir. Türkiye’deki yağışlar sağanak şeklinde. Barajların dolması için yavaş yağışların olması gerekiyor. Sağanak yağışlarda suyun büyük kısmı denizlere gidiyor. Bugünden itibaren Mayıs ayı sonuna kadar yüzde 30’luk dilimi doldurmamız çok zor. 14-15 Ocak’ta kısa süreli yağmur görülebilir, 20 Ocak tarihine kadar kar yağışı olmayacak. Okyanus üzerinden gelen hava kütleleri Avrupa’da kıvrım yaparak ülkeye girmiyor”

Haberin Devamı