Mutlu ve başarılı insanların yaşam felsefesi

Geçen gün kızım ile anne kız konuşmalarımızdan birini yapıyorduk. Ne derse beğenirsiniz? “Anne mutlu insanlara bir formül yazabiliyorsan onu yaz. Çünkü bir kişi mutlu olmayı biliyor ise karşındakini de mutlu eder dolayısıyla mutsuz insan kalmaz”. Ben de kızımı dinledim. Buyurunuz afiyetle okuyunuz.

İşte mutlu insanların yaptığı ve yapmadığı şeyler…

Anın tadını çıkarırlar

“Hayatın küçük şeyleri” gibi klişeler gerçekten mutluluğa neden olur mu? Evet. Araştırmacılar, bunu “tadını çıkarmak” olarak nitelendiriyor; bu da içinde bulunduğunuz ana odaklanmakla ilgili. Hayatından en çok memnun olanlar, geçmişteki, gelecekteki ya da bugün çevrelerindeki olumsuzluğa odaklanmak yerine hayatın güzelliğine ve hayattaki küçük, muhteşem şeylerin tadını çıkarmak için duruyorlar.

Kin tutmazlar

Mutluluk söz konusu olduğunda, affetme ve unutma çok gereklidir. Kin tutmak, öfkeye, kızgınlığa, acıya ve mutluluğa engel olan diğer olumsuz duygulara bağlı kalmanız anlamına gelir. Bu duyguları bıraktığınızda, olumsuzluklardan kendinizi kurtarırsınız, böylece olumlu duyguların girmesi için daha fazla yer açılır.

Haberin Devamı

Başkaları için para harcarlar

Harvard Busibess School’da pazarlama doçenti ve Happy Money: Akıllı Harcama Bilimi kitabının yazarı Michael Norton, “Araştırmalarımızda, başkalarına para vermenin insanları daha mutlu ettiğini gösterdik” diyor. “Bunun sebeplerinden biri, sosyal bağlantılar yaratıyor olması. Kendinize ait bir adada, büyük bir eviniz ve arabanız varsa, mutlu olamazsınız çünkü mutlu olmak için insanlara ihtiyacımız var. Fakat birilerine bir katkıda bulunarak o kişi ile bir bağlantı ve bir iletişim kurarsınız ve böyle şeyler mutlu olmak için önemlidir.”

Çevrelerine doğru insanlar seçerler

Mutluluk bulaşıcıdır. Mutlu ve destekleyici insanlarla kendinizi çevrelediğinizde özgüven kazanabilir, yaratıcılığınızı artırabilir ve daha çok eğlenirsiniz. Olumsuz düşünenlerle takıldığınızda, onların kendine acıma partisinin bir üyesi olursunuz bu da çok yorucudur ve eğlenceli olmaz.

Başkalarının başarılarını kutlarlar

Haberin Devamı

Mutlu insanlar, çevrelerindeki kişilerin başarısını kutlamayı da içeren “aktif ve yapıcı” yanıtlamayla ilişkilerini besler ve geliştirirler. Martin Seligman’ın Floursih adlı kitabında açıkladığı gibi: “Önem verdiğimiz insanlar bize bir zafer, galibiyet ve daha az önemli iyi şeyleri bize anlatırlar. Bunlara yanıt verme şeklimiz, ilişkiyi kurar ya da yıkar.”

Herkese saygılı ve nazik davranırlar

Nazik olmak, mutluluk gibi, bulaşıcıdır. Bunun için bir isim bile var: “ahlaki tavır”. California-Los Angeles Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Plymouth üniversiteleri tarafından yapılan araştırma, nazik davranışlara tanık olmak içimizi ısıttığını ve bulanık hissettirdiğini söylüyor. Cambridge Üniversitesi’nin önde gelen araştırmacılarından Simone Schnall, “Nazik bir tavır hissettiğinizde, yalnızca daha iyi bir insan olmaz, aynı zamanda başkalarına da yardım etmiş olursunuz.”

Yeterince uyurlar

Kaliteli bir uyku, kesinlikle gereklidir. Tazelenmeye ihtiyacınız varsa, uyku eksikliği, sağlığınızı, verimliliğinizi ve stresle baş edebilme becerinizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir. İyi bir gece dinlenmesi yaşayamıyorsanız, doğal ışıktan yararlanarak, yatmadan önce parlak ışıklardan kaçınarak, egzersiz yaparak, yatmadan hemen önce alkollü bir şeyler tüketmekten ve bir şeyler yemekten kaçınarak bir uyku programına uyarak başlayın.

Haberin Devamı

Sorunları, meydan okuma gibi görürler

Mutlu insanlar iç diyaloglarını değiştirdiler, böylece bir sorun olduğunda, bunu bir meydan okuma ve hayatlarını geliştirmek için yeni bir fırsat olarak gördüler. Aslında, sadece devam etmeli ve “sorun” kelimesini tamamen aklınızdan çıkarmalısınız.

Kendilerini ödüllendirirler

“Mutluluk Projesi” yazarı Gretchen Rubin, “‘Hediye’, bencilce ve anlamsız gelebilir ama hediyeler önemli olabilir” diyor. “Kendimizi ödüllendirdiğimizde, enerji dolu, bakımlı ve memnun hissederiz. Bu da kendi kendimize yetebilme yetimizi geliştirir ve kendi kendine yetebilmek, sağlıklı alışkanlıklarımızı sürdürmemize yardımcı olur.”

Haberin Devamı

Minnettarlıklarını dile getirirler

California-Davis Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, minnettarlıkları günlük olarak dile getirme davranışlarının ruhsal durumlarını ve enerjilerini geliştirdiğini ve kaygı düzeyini önemli ölçüde azalttığını gösteriyor.Bu, büyük olasılıkla düşük kortizol seviyelerinden kaynaklanır. Her sabah, minnettar olduğunuz şeyleri bir deftere yazın ve ara sıra sevdiklerinize ve iş arkadaşlarınıza “teşekkürler” deyin.

DİĞER YENİ YAZILAR