Gazete Vatan Logo

Gül Baba Türbesi’ni açtı

Başkan Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle restore edilen Gül Baba Türbesi’nin açılışını yaptı.

Gül Baba  Türbesi’ni açtı

Törende konuşan Erdoğan, kavuğunda taşıdığı güllerden dolayı bu isimle anılan Bektaşi dervişi Gül Baba adının, vefa, cesaret, adalet, fedakarlık, saygı ve sevgi gibi değerlerle özdeşleştiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

Dostluğu hatırlatır

Gül Baba geçmişten daha çok bugünle ve gelecekle ilgilidir. Gül Baba kendisini ziyaret edenlere, adeta tarihin derinliklerinden seslenerek insanlığın bekasının, farklı kültürler arasında karşılıklı saygı, anlayış ve dostluktan geçtiğini hatırlatır. Gül Baba sevginin nefrete, barışın çatışmaya, dayanışmanın bencilliğe galebe çalmasının da sembolüdür.

“İnşallah gelecek asırlarda da Gül Baba manevi mirasıyla iki ülke dostluğunun nişanesi olmaya devam edecektir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: İnanıyorum ki bu mübarek mekan, gelecek kuşaklar tarafından da büyük bir ihtimamla korunacak ve Türk-Macar dostluğunun en kıymetli sembollerinden biri olmaya devam edecektir.

Sevgi tohumları

Gelenekle moderni başarıyla sentezleyen bu projenin, Tuna’nın güzelliğine güzellik, Budapeşte’nin ihtişamına ihtişam kattığına inanıyorum. Dini, etnik ve kültürel farklılıkları kaşıyarak insanları birbirine düşürmeye çalışanlara inat biz, Gül Baba’nın kutlu mirasına sahip çıkarak, dayanışmanın dilini konuşacağız. Yaklaşık 500 yıl önce Gül Baba’nın yaptığı gibi bu topraklara husumet tohumları yerine sevgi tohumları ekeceğiz.

Haberin Devamı