Gazete Vatan Logo

Gitmek mi zor yoksa dönmek mi?

‘DiasporaTürk’ adındaki Twitter ve Instagram hesapları, Türkiye’den Avrupa’ya giden milyonlarca gurbetçinin hikâyelerine fotoğraflar eşliğinde bir selam duruşu gerçekleştiriyor. Bu paylaşımlar bir toplumsal hafıza oluşturmak için ‘11 Peron’ isimli bir kitapta okuyucularla buluşacak.

Gitmek mi zor yoksa dönmek mi?

Onlar Türkiye’nin dört bir yanından ekmek parası peşinden hiç bilmedikleri yerlere hiç bilmedikleri ülkelere gitmek zorunda kaldılar. Kendi ülkelerinde ‘gurbetçi’ yaşadıkları ülkelerde ise ‘yabancı’ oldular. Yıllarca ailelerini bıraktıkları memleketin hasretini yaşadılar. Kimisi ailesini de götürdü kimisi hemen para kazanıp döndü. Ama hikayeleri, yaşadıkları hep onlarla kaldı. Gökhan Duman ise bu anılar kaybolmasın diye onların yaşadıklarını ve fotoğraflarını önce instagram’da açtığı ‘DiasporaTürk’ sayfasında paylaştı. Şimdi ise bu paylaşımlar ‘11 Peron’ isimli bir kitapta okuyucularla buluşacak.

Sosyal medyadan kitaba

Kendisinin bir gurbetçi çocuğu olmadığını ama bu hikayeleri duyurmak, bir toplumsal hafıza oluşturmak istediklerini anlatan DiasporaTürk editörü Duman, “Bir dönem Türkiye’de sadece gurbet gurbetçi konuları konuşuyordu. Yurtdışında 6 milyona yakın Türk yaşamasına rağmen toplumsal hafızaya yönelik çalışmaların yapılmadığını fark ettik.Yurtdışındaki Türklerle ilgili bir literatür yok. Yurtdışında doğmuş arkadaşlarımla bu konuları konuşurken ne yapabilirizi düşündük. Önce sosyal medyada elimizdeki sınırlı sayıdaki fotoğrafları paylaştık. Sonrasında ise insanlar bize kendi fotoğraflarını hikayelerini göndermeye başladı. Bu fotoğraflar günyüzüne çıktı. İnsanımızın hikayesini paylaşmak istedik” diye konuştu. Sosyal medyada başlayan çalışmanın kitaba dönüştüğünü ve kitabın önümüzdeki günlerde çıkacağını söyleyen Duman, “Sirkeci’den üç günlük tren yolculuğuyla Münih’e giden Türklerin bu yolculukta neler yaşadığını, Almanya’ya ilk ayak bastıkları yer olan 11. Peron’da onları nelerin beklediğini ve sonrasında yaşadıkları gurbet hayatını anlatıyoruz. Kitapta bir yandan göçün nasıl başladığını, dönüm noktalarını, bilinmeyen yönlerini anlatırken, bir yandan da hem gidenlerin hem de kalanların yaşam öykülerinden kısa kısa alıntılar aktarıyoruz” dedi.

Haberin Devamı