Gazete Vatan Logo

Gezegenin en besleyici gıdası yumurta

Bugünlerde ortalığı kasıp kavuran trend “bulut yumurtalar.” Yani, sarı göbekli kabarmış bulutlar...

Gezegenin en besleyici gıdası yumurta

Bu haftaki yazımda günün her saati sınırsız yiyebileceğim bir gıdadan bahsetmek istiyorum. Yumurta… Haşlaması, sahanda yapılanı, menemeni, çırpması, sucuklusu, pastırmalısı her haliyle bir lezzet pınarı benim için. Batıda pek çok ünlü restoran, kahvaltı mönüsünün dışında yumurtalı yemek tariflerine de yer veriyor artık.

Bu arada ortalığı kasıp kavuran trend “bulut yumurtalar.” Yani, sarı göbekli kabarmış bulutlar da diyebiliriz. Peki, nedir bulut yumurtası? Duymayanlar için söyleyelim. Yumurtanın sarısı ile beyazının ayrılması. Beyazının içine peynir, sosis veya pastırma da eklenebiliyor. O kadar güzel görünüyor ki, yemeğe kıyamıyorsunuz… Eminim yumurta daha pek çok tarifiyle mutfaklarımızın baştacı olmaya devam edecek. Bu kadar beslenmemizin içinde olan yumurtanın sağlığa etkisi nedir? Abartmıyorum, inanın. Her yumurtada 212 mg. kolesterol var. Ama, tıp uzmanlarına göre kandaki kolesterol düzeyini etkilemiyor yumurta yemek. Kalp krizi ile de uzaktan yakından bir ilgisi yok. Tersine; iyi kolesterol düzeyini (HDL) yükseltiyor… Kötüyü (LDL) ise aşağıya çekiyor, dengeliyor. Dahası, antioksidan deposu. Retinaya iyi geliyor… Kataraktı engelliyor. Ve de uzmanlar söylüyor, “Dünya denilen gezegenin en besleyici gıdası, yumurtadır!” Ve de diyorlar ki, “Eğer beyninizin çalışmasını istiyorsanız… Demir, fosfor, selenium… A, B12, B2 ve B5 gibi vitaminlerinden uzak kalmak istemiyorsanız… Omega 3’e inanıyorsanız, yumurta yiyeceksiniz! Zâten kahvaltıda rafadanlarla başlıyor… İçine neredeyse girmedik karışım bırakmadan bütün öğünlerde devam ediyor. Sadece tavuk çiftliklerinde 20 milyara yakın yumurta üretiliyor yılda.

Haberin Devamı

Önceleri çiğ yeniyor

İnsanoğlu, tam 6 milyon yıldan bu yana yumurta yiyor. İlle de tavuk değil elbette… Ne bulursa, onun yumurtasını. Önce çiğ yeniyor. 1 milyon yıl önce kızgın kömürlerin üzerinde ısıtmayı akıl edenler çıkıyor. MÖ 7 binli yıllarda, Çin’de ve Hint’te tavuk beslemeye başlıyor tarımla ilk uğraşanlar. MÖ 800’lerde Avrupa, Mısır ve Anadolu da tanışıyor tavuk, ördek ve kaz yumurtası ile.

Haberin Devamı

Hayvanî gıdalardan uzak duran vejateryenlerin önemli bir yüzdesi de sadece yumurtayı mönülerine alıyorlar. Tıp uzmanlarının tavsiyesi, vejetaryenlerin de yumurta yemeleri. Hatta, her gün hiç değilse bir adet mutlaka tüketmeleri. Yumurta yemenin hayat görüşleri ile pek çelişmediğini gören vejetaryenlerin çoğu, bu tavsiyeye uyuyor. Ve uzmanlara göre günde normalde bir. En fazla iki adet de karşılıyor vücudun yumurta ihtiyacını.

Bulut Yumurta

Malzemeler
- 4 yumurta
-1/2 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Yumurta beyazlarını derin bir çırpma kabında toplayarak, sarılarının ise dağılmamasına özen göstererek yumurta sarılarını ve beyazlarını birbirinden ayırın. Yumurta beyazlarına yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyip mikserle kıvamlı bir köpük oluncaya kadar çırpın. Fırına girebilen yapışmaz bir kaba kaşıkla yumurta beyazlarından 4 adet tepecik oluşturun.
Ortalarına daha sonra sarılarını koymak için küçük çukurlar açın ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verin. Arzu ederseniz peynir sosis ve pastırma gibi ekstra malzemeleri küçük küçük doğrayıp bu aşamada yumurta beyazlarının üzerine serpebilir veya tahta bir kaşıkla yumurta köpüğünü söndürmeden yavaşça beyazın içerisine karıştırabilirsiniz.
Üzerleri hafif kızarınca (5-8 dk) bulutlarınızı fırından alıp bir kaşık yardımıyla yumurta sarılarını ortalarındaki çukura yerleştirip 3 dakika daha fırında pişirin. Spatulayla servis tabağına aldığınız yumurtanızı, üzerine ince kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz.
Bıldırcın yumurtası çılbırı
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
2 diş dövülmüş sarmısak
5-6 adet pazı yaprağı
2 çorba kaşığı tereyağı
150 gram füme dana eti
6 adet bıldırcın yumurtası
Sirke, tuz
Hazırlanışı:
Yoğurt ile sarmısağı çırpın. Pazıyı kaynar suya batırıp çıkarın ve 1 çorba kaşığı tereyağında soteleyin. Füme dana etini incecik dilimleyin ve kalan 1 çorba kaşığı tereyağında kızartın. Bıldırcın yumurtalarını sirke ve tuz katılmış kaynar suyun içine kırıp, 10 saniye pişirin. Sudan çıkarın ve ılıtıp dilimlediğiniz ekmeğin üzerine sırasıyla yoğurt, pazı, füme et ve bıldırcın yumurtası olacak şekilde yerleştirin ve servis yapın.

Haberin Devamı