Gazete Vatan Logo

Gevşemeyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye’nin yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başladığını belirterek, “Kesinlikle gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

Gevşemeyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TL’de sağlanan ciddi güçlenmenin Türk özel sektörünü sıkı bir şekilde motive ettiğini ifade ederek, “Kesinlikle gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye hükümetimiz olarak devam edeceğiz. Risk primlerimiz düşmeye, bu anlamdaki temellerin daha da sağlamlaşması için zayıflıklarımızı güçlendirecek adımları aynı motivasyonla atmaya devam edeceğiz” dedi. Albayrak, Türkiye’nin yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başladığını söyledi.

Bakan Albayrak, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin iş dünyası ayağı olan 2018 BRICA İstanbul Zirvesi’ne katıldı.

Olumlu reaksiyon

Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışı piyasaların Yeni Ekonomi Programı (YEP) ve diğer tedbirlerin hepsine çok olumlu reaksiyon gösterdiğini ifade eden Albayrak, “Türk Lirası dolar karşısında aynı dönemde yaklaşık yüzde 21 değer kazandı. Son bir ay... Hazine’nin iç borçlanma faizleri yine baz puan olarak baktığımızda 230 baz puanın üzerinde bir gerileme ortaya koydu. Borsa İstanbul 100 Endeksi son bir aylık dönemde yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı” diye konuştu. Albayrak, uluslararası piyasadaki Türkiye’nin risk priminde önemli bir iyileşme görüldüğünü belirterek, “Risk priminin ana göstergelerinden biri olan CDS primleri, son bir ayı aşkın zamanda 200 baz puandan fazla gerileme ve iyileşme ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dalgalanma durdu

Albayrak, Türkiye ekonomisinin spekülatif atakları başarıyla savuşturduğunu ifade ederek, “Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalarda yaşanan tüm bu dalgalanma süreci durdu, güçlü bir şekilde stabilize olarak, sağlam adımlarla yoluna devam etmeye başladı” dedi. Liranın dolar karşısında değerlenme oranı ve CDS primlerindeki iyileşme nedeniyle Türkiye’nin Brezilya ile birlikte yükselen piyasalardan pozitif ayrıştığını anlatan Albayrak, Türkiye’nin tahvil faizindeki gerileme nedeniyle bu alanda da gelişen piyasalar arasında ilk 2’de yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Albayrak, şöyle devam etti: “Spekülatif ataklarla birlikte oluşturulmak istenen karamsar tabloya, panik havasına izin vermedik. Birileri Türkiye için karamsar bir fotoğraf, hatta felaket senaryoları üretmeye çalışsa da biz ilk günden beri söylediğimiz çerçevede adım adım, rasyonel politikalarla, güçlü, güven veren söylem ve duruşumuzla süreci çok ama çok güçlü bir şekilde yöneterek geride bıraktık.”

Bankacılığı da reel sektörü de destekleyeceğiz

Bakan Albayrak, son 5 yılda yaşananlara rağmen Türkiye’nin, güçlü temelleri sayesinde bu süreçten daha da güçlenerek çıktığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu sağlam temeller bugün de Türk ekonomisinin direncinin ana unsurudur. Önümüzdeki dönemde bu temelleri daha da güçlendireceğiz, sağlamlaştıracağız. Özellikle kamu maliyesinin çıpa olma özelliğini güçlendirerek adımlarımızı bu yönde daha da sağlam atacağız. Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını muhafaza edeceğiz. Risklere karşı daha da dayanıklı hale getirecek analitik yöntemlerle bugüne kadar birçok uygulamayı hayata geçirdik. Yeni dönemde daha da yenilerini hayata geçirmeye devam edeceğiz. Hükümet olarak bankacılık sektörümüzü de, reel sektörümüzü de bu anlamda destekleyecek imkanlarımızla, kararlılığımızla önümüzdeki dönemde sahada kararlı bir şekilde ortada olacağız.”

Haberin Devamı

Kaynak bulamama sorunu yok

Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu olmadığını vurgulayan Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Bunu her yerde ifade ediyoruz. Geçen hafta Bali’de de söyledik. Türkiye’nin borç stoku ortada. Dünyanın en düşüklerinden biri. Hane halkı borç stoku ortada, dünyanın en düşüklerinden bir tanesi. Toplam Türkiye bilançosuna baktığımızda Türkiye’nin gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 135’lerdeyken gelişmekte olan ülkeler yüzde 211’de. Dünya ortalaması 318’de. Türkiye’nin likidite ve ‘İşte bu sorunu var’ yok. ‘Kaynak bulunamıyor, şu, bu...’ Bu algıyı oluşturmaya çalışanlar, geçtiğimiz salı günü gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracıyla gereken dersleri zannediyorum almışlardır.”

Haberin Devamı