Gazete Vatan Logo

Geriye dönük AGİ'lerinizi vergi dairesinden alabilirsiniz!

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), işveren tarafından hesaplanıp işçinin hesabına yatırılmak zorunda. Eş ve çocuk durumuna göre belirlenen AGİ'nin eksik hesaplandığı ve işçiye hatalı ödeme yapıldığı durumlarda, işçi durumu belgeleyen evrakları bir dilekçe ile vergi dairesine vererek geriye dönük eksik AGİ'lerini tahsil edebiliyor! İşte dava açmadan geriye dönük AGİ'leri alma konusunda tüm detaylar...

Geriye dönük AGİ'lerinizi vergi dairesinden alabilirsiniz!

Asgari Geçim İndirimi, çalışanın eş ve çocuk durumu ve sayısına göre devletin işverenden aldığı eksik vergidir. İşveren verginin devlete eksik ödediği kısmını işçinin hesabına yatırır. Yani AGİ ödemesi için işverenin cebinden bir şey çıkmaz. AGİ, devletin aldığı verginin bir kısmında feragat ederek bunun işçiye verilmesini istemesidir.

GERİYE DÖNÜK EKSİK AGİ'LER NASIL ALINIR?

Eğer işveren çalışanın AGİ'sini yatırmazsa, bu işçi için haklı fesih sebebidir. İşverenin kendisine hiçbir maliyeti olmayan AGİ'yi yatırmayıp bundan kar sağladığı durumlarda çözüm İş Mahkemesidir. Çünkü AGİ'yi yatırmamak suçtur.

Ancak işçinin eş ve çocuk durumunu eksik ya da hatalı beyan ettiği ya da işverenin hatalı hesaplama yaparak eksik AGİ ödemesi yaptığı durumlarda, mahkemeye gerek yoktur. İşçi, eksik ödenen AGİ'lerini vergi dairesinden geriye dönük olarak talep edebilmektedir. Konu ile ilgili dilekçeyi vergi dairesine veren işçi, ayrıca istenen belgeleri de çalıştığı iş yerinden temin ederek vergi dairesine teslim etmelidir. Bu şekilde vergi hatası yapılarak eksik yatırılan AGİ'ler vergi hatası düzeltme dilekçesi ile geriye dönük olarak istenebilir. İşçi, iş yerinin bağlı ulunduğu vergi dairesine gitmelidir. Geriye dönük AGİ'lerin alınabilmesi için kanuni zamanaşımı sürtesi 5 yıldır.

Haberin Devamı