Gazete Vatan Logo

Gençlerin yeni tercihi Polonya

Her yıl Türkiye’den 90 bin öğrenci eğitim için yurtdışına gidiyor. Euro ve doların yükselmesinin ardından gençlerin yeni tercihi Polonya.

Gençlerin yeni tercihi Polonya

Dünyada yaklaşık 5 milyon öğrenci eğitim için yurtdışına gidiyor. Bu rakama Türkiye’den giden öğrenciler de dahil. Önceki yıllarda en çok ABD, İngiltere ve Kanada’ya gidilirken son dönemde doların 4.80 ve Euro’nun da 5.60 liralara ulaşması rotanın daha ucuz ülkelere çevrilmesine neden oldu.

Ülkenin en iyi okullarından mezun öğrenciler arasında yurtdışında üniversite öğrenimi görmek için gidenlerin sayısı da her yıl artıyor. Robert Koleji mezunları arasında yurtdışında yükseköğrenimi tercih edenlerin oranı geçen yıl yüzde 40 idi. Bu yıl bu oranın yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor. Avusturya Lisesi’nden mezun olanlardan yüzde 73’ü geçen yıl yurtdışındaki üniversitelere gitmişti. Bu yıl oranın artacağı belirtiliyor. Alman Lisesi’nde 142 mezunun yüzde 80’i yurtdışını tercih ediyor.

Döviz artışı en büyük etken

İngiltere, Amerika ve Kanada hâlâ en çok tercih edilenler olmasına rağmen son dönemdeki dövizdeki artış nedeniyle gençler farklı alternatifler arıyor. Bu da Japonya, Çin ve Malezya gibi Uzakdoğu ve Asya ülkeleri ile Avustralya, Polonya, Romanya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Gürcistan gibi ülkelerin yükselişe geçmesini sağladı. Bu ülkelerin para birimi dolar ve Euro’ya nazaran daha değersiz ve eğitim kaliteleri yüksek. Öğrenciler, Türkiye’de eğitimi kısıtlı olarak sunulan ya da hiç sunulmayan biyomedikal mühendisliği, doğayla dost işletmecilik, nükleer enerji, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji mühendisliği & yönetimi, oyun tasarımı, otomotiv mühendisliği & tasarımı gibi çok farklı alanlara yöneliyor.

Haberin Devamı

Bir yıllık eğitim 4 bin Euro

ICES Turkey Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Genel Koordinatörü Berk Alyeni,”Seçilen ülke ve bölümler öğrencinin bütçesine göre değişiyor. Öğrenciler yükselen euro kuru nedeniyle, Macaristan ve Polonya gibi euro kullanmayan ülkeleri tercih ediyor. Orta Avrupa ülkelerinde bir yıllık üniversite eğitimi 4 bin Euro’yu bulurken, Amerika’da 70, Kanada’da 40 bin Kanada doları, İngiltere’de ise 25 bin sterline kadar çıkabiliyor bu ücretler” diyor.
Academy Universal’dan danışman Gülşah Aktaş’a göre öğrenciler Makedonya, Bosna, Kosova, Ukrayna’yı tercih ediyor. Fakat bu ülkelerdeki okullar, eğitim seviyeleri nedeniyle tavsiye edilmiyor. Polonya, Avrupa Birliği üyesi olduğu için, oradaki okullardan mezun olan öğrenciler, uluslararası geçerlilik seviyesine sahip olan mavi diploma ile mezun oluyor.
Bu diploma çoğu ülkede iş bulma kolaylığı sağlıyor. Avrupa ülkelerinde en çok tıp, mühendislik ve diş hekimliği tercih ediliyor.
İngilizce konuşulan ülkelerin maliyeti yüksek
İngilizce konuşulan ülkelerde en düşük maliyet Kanada’da. Yıllık 17 bin 500 Kanada Doları’ndan başlayan okul, konaklama ve beslenme dahil giderler aynı ülkede, dünyanın en saygın üniversitelerinden biri olan University of Toronto gibi üniversitelerde 37 bin 500 Kanada Doları’na kadar çıkabiliyor. ABD’de fiyat aralığı çok daha geniş. Küçük bir yerleşim yerinde bulunan ve “Community College” olarak adlandırılan iki yıllık meslek yüksek okullarında 17 bin ile 18 bin ABD Doları’ndan başlayan maliyetler, New York, Boston, Los Angeles gibi kentlerde bulunan özel okullarda yıllık 65 bin ile 70 bin ABD Doları’na kadar çıkabiliyor. Tamamına yakını devlet okullarından oluşan İngiltere’de fiyat aralığı diğer ülkelere göre çok daha dar. Yıllık 20-25,000 Sterlin arasında bir maliyetle eğitim almak mümkün.
Eğitim, Öğrenci Koçu ve İz Koçluk kurucusu Elgiz Henden, “Amerika’nın her zaman popüler olmasının yanı sıra son yıllarda Kanada en çok tercih edilen ülkeler içerisinde. Özellikle bu seneye yaşanan ekonomik istikrarsızlık öğrencilerin Avrupa ülkelerine yönelmelerine özellikle de Almanya’yı tercih etmelerine neden oldu. Almanya’yı öğrenciler için çekici hale getiren nedenler mühendislik alanında Almanya’nın önde gelen ülkelerden biri olması, üniversitelerin ücretsiz olması ve son olarak Berlin’in teknoloji alanında yıldızının parlaması. Tercih edilen diğer bir ülke ise ekonomik olması ve diploma geçerliliğinin yüksek olmasından dolayı Macaristan oluyor. En çok tercih edilen bölümler bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, bilgi teknolojileri, psikoloji, ekonomi ve özellikle pazarlama”.
Kanada çalışma izni de veriyor
Kanada’da öğrenciler eğitim yaşamları süresince yarım zamanlı ve mezuniyet sonrasında 3 yıl tam zamanlı çalışma iznine sahip oluyorlar. Bu süreç içinde Türk öğrenciler göçmenlik başvurusu yapabiliyorlar. Aynı zamanda Kanada, 3 yıllık çalışma süreci içinde bedelli askerlik için gerekli olan 1000 iş günü yurt dışında çalışma koşulunu yerine getirip kısa süreli askerlik olanağından yararlanabilme imkanı sunduğu için erkeklere daha cazip geliyor.
Dikkat edilmesi gerekenler
Okul için bütçe hazırlığı, gidilecek okulun denkliği, saygınlığı, gereken evrakların ve koşulların yerine getirilip getirilemeyeceği, öğrenciye eğitim sırasında ve sonrasında sağladığı avantajlar, vize işlemleri ve danışmanlık şirketinin nitelikleri kriterlere dikkat edilmeli. Öğrenciler gidecekleri okul, ülke ve eğitim alacakları programla ilgili gerekli araştırmaları yapmalılar.
Yurt dışında eğitim için ne kadar gerekiyor?
Amerika 17 bin -70 bin Dolar
Kanada 17 bin - 28 bin Dolar
İngiltere 12 bin - 25 bin Sterlin
Macaristan 4 bin - 9 bin Euro
Polonya 3 bin - 4 bin Euro
Litvanya 2 bin - 3 bin Euro
Rusya 1500- 2500 Dolar
En çok gidilen ülkeler
- Kanada
- İngiltere
- Polonya
- Macaristan
- Amerika
Tercih edilen meslekler
1- Mühendislik ve mimarlık
2- İşletme, ekonomi, pazarlama
3- Uluslararası ilişkiler & ticaret
4- IT & Bilgisayar bilimler
5- Tıp, eczacılık, diş hekimliği
6- Sanat, moda, tasarım

Haberin Devamı