Gazete Vatan Logo

Geleneksel çay yerini gurme çaylara bıraktı

Ülkemizdeki çay tutkusu herkes tarafından biliniyor. Tavşan kanı çaya hayır diyenler oldukça azdır. Son zamanlarda klasik çay yerini dünyanın farklı yerlerinde yetişen gurme çaylara bıraktı.

Geleneksel çay yerini  gurme çaylara bıraktı

Rooibos

Antioksidan deposu

Rooibos, Güney Afrika yetişen yüksek oranda antioksidan ve C vitamini içeren, kafein içermeyen bir çay. Rooibos yararlı etkisi ve eşsiz lezzeti nedeni ile tüm dünyada çok popüler. Şekersiz de kolaylıkla tüketilebilir. İstendiğinde bal, süt ya da limon eklenebilir. Konsantrasyonu yükseltir.

Hazırlama önerileri: 95 şC 99 şC sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenerek 6-7 dakika demlenmesi önerilir.

Oolong

Bağışıklığı güçlendiriyor
Çin ve Tayvan’da geleneksel bir çay olarak tüketilen Oolong çayını siyah ve yeşil çaydan ayrılan fark işlenme biçimi. Siyah çaylar gibi şiddetli bir parçalama işleminden geçmeden kıvrılır. İşlem sonrasınde Oolong çayları büyükçe kıvrılmış bir yaprağa ve çok hafif yeşilimsi-bakır rengi deme verir.
Hazırlama önerileri: 85 °C - 95 °C sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenerek 3-5 dakika arası demlenmesi önerilir. Aynı çay 2 defa demlenebilir.
Pu-erh
Çin tıbbı mucizesi
Çin’in Pu-er bölgesinde yetişen ve Çin’in mucizesi olarak kabul edilen bu çay mağaraların derinliklerinde veya depolarda yaşlandırılarak gerçek lezzetine kavuşuyor. Pu-er çayının yıllanmışı makbuldür. Arkadan gelen hafif tütsülü bir tat barındırır. Dem rengi diğer tüm çaylardan koyudur.
Hazırlama önerileri: 82 şC-93 şC sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı Golden Pu-er eklenerek 5 dakika demlenmesi önerilir. Aynı çay 2-3 defa demlenebilir.
Darjeeling
Çayların şampanyası
”Çayların şampanyası” diye de bilinen Darjeeling, ismini Hindistan’ın Darjeeling bölgesinden alıyor. Bu değerli siyah çay dünyada üretilen bütün çaylardan daha üst yüksekliklerde üretiliyor. Aromasını misket üzümünden alıyor. İlk hasat ‘The First Flush’ Mart sonundan Mayıs aylarına kadar toplanıp kurutulan en değerli çaydır.
Hazırlama önerileri: 100 °C sıcaklıkta yaklaşık 250 ml suya 1-2 çay kaşığı koyularak 3-5 dakika arası demlenmesi önerilir.
Gyokuro
Okyanus esintisi hakim
Kuvvetli tat ve aromaya sahip olması için çay yaprakları toplanmadan üç hafta önce üzeri bambu mat ile kaplanarak gölgede bırakılarak olgunlaştırılan bir çay. Bu yöntem çay bitkisinin daha çok fotosentez yaparak kuvvetli bir aromaya sahip olmasını sağlıyor. Yoğun yosun aromasıyla okyanus çağrışımı yapan Gyokuro taze ve zengin tatlar içeren bir çay.
Hazırlama önerileri: 60 °C 71 °C sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenerek 2 dakika demlenmesi önerilir.
Matcha
Uzun yaşamın sırrı bu çayda
Diğer çaylar demlenerek sadece suyu içilirken, Matcha toz olarak suya karıştırılır ve çayın tümü içilir. Matcha aynı zamanda Japonların uzun yaşam sırrı olarak kabul ediliyor.
Hazırlama önerileri: 66 C - 77 C sıcaklıktaki 250 ml suya 1-2 çay kaşığı eklenir. Karıştırılır ve bekletilmeden içilmesi önerilir.
Mate
Cinsel gücü zirveye taşıyor
Güney Amerika’nın ulusal çayı. Açlığı bastıran özelliği ile zayıflatıcı etkisi de var. Kızılderililerin keşfettiği, rahatlatıp enerji veren mate kasları hareketlendiren theobromine içerdiğinden cinsel arzuları artırıyor.
Hazırlama önerileri: 85 °C 100 °C sıcaklıktaki 250 ml suya 1 çay kaşığı eklenerek 6-8 dakika demlenmesi önerilir.
Türkler en çok matcha çayı içiyor
Çay uzmanı Barış Çekin, Türklerin çayda da farklı tatlar ve deneyimler keşfetmek istediğini söylüyor.
Türkiye’ye dünyanın farklı bölgelerinden gusto çaylar getiren Chado Yönetim Kurulu Başkanı Barış Çekin, Türkler en çok matcha çayı içtiğini söylüyor. Çekin, “Alıştığımız çaylar dışında farklı çaylara artan bir ilgi var. Herkesin kendi damak tadı olduğu için tercihler de çok çeşitleniyor. Kuvvetli çaylardan hoşlanan, çiçek tatları barındıran çayları beğenen veya yeşil çayın tazeleyici tadını tercih eden kişiler var. Genel eğilimlere baktığımızda Japonya’dan Matcha çayı hem dünyada hem de Türkiye’de öne çıkan bir çay olmaya başladı. Matcha’nın yanısıra Güney Afrika’dan kafein içermeyen Rooibos çayı seviliyor. Ayrıca Bergamotlu ve Yaseminli çayları da Türkler tercih ediyor” diyor. Mevsimine göre hangi farklı çaylar içilmesi gerektiğini de belirten Çekin, kışın soğuk günlerde baharatlı ve yoğun çayları içmenin daha keyifli olduğunu bilirtiyor, İdeal çay demleme süresi 4 dakika dolduğunu vurgulayan Çekin, “Her çay cinsi farklı sürelerde ve miktarlarda demleniyor. Örneğin beyaz çaydan siyah çaya doğru geçtikçe demlenen suyun sıcaklığı artıyor. Siyah çay 100 dereceye yakın bir sıcaklıkta demlenirken, yeşil çay 80 derece civarında, beyaz çay ise 70 derece civarında sıcaklıkta demleniyor. Çay yapraklarını en çok 4 dakika içinde sudan çıkarmak gerekiyor. Her zaman taze içme suyu kullanmayı da öneriyoruz” diyor.

Haberin Devamı