Gazete Vatan Logo

GAP’ta sıra mutfağa geldi

Fırat ve Dicle’nin suları ile beslenen ürünler, GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Projesi’nde kümeleniyor. Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt; bölge ürünlerini tanıtıyor…

GAP’ta sıra mutfağa geldi

GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümelenme Projesi Anadolu’da büyük bir heyecan fırtınası yaratarak başladı. Olayı mutfakla da sınırlı tutmayalım. Bölge lezzetlerinin Fırat ve Dicle sularının akışı ile iyiden iyiye coşarak bölgenin ötelerine taşma projesi bu. Geçtiğimiz hafta bu çok önemli projenin tanıtım toplantılarına katıldım. İçinde bulunmaktan gurur duyduğum, gastronomi alanında ülkemizin en eski STK’sı Mutfak Dostları Derneği adına yine bir AB projesi olan Essedra’yla ilgili yaptığımız çalışmaları, deneyimlerimizi anlattım. AB-Türkiye ortaklığında desteklenen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı’nda yer alan ve nihâî yararlanıcısı GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı olan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi’nin Etkinleştirme Projesi’nin Tanıtım ve Söyleşi Günleri ses getirdi. Son derece ciddi bir proje bu. Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerini kapsayan programlarda gastronomi alanının önde gelen uzmanları, gıda profesyonelleri, ünü sınırları aşan şefler, tadım uzmanları ve kanaat önderleri konunun önemine dikkati çektiler. Etkinliklerin en ilgi çeken tarafı ise nitelikli gıda ürünleri listesinde yer alan Gaziantep fıstığı, Gaziantep baklavası, Urfa sade yağı, Pervari balı, Derik zeytini, Diyarbakır peyniri, gün pekmezi, Mardin badem şekeri, Kilis ve Antep katmeri gibi özel ürünlerin şeflerle buluşması oldu.

Haberin Devamı

Bölge ile ilgili olarak toplam 37 üründen oluşan bir ürün listesi oluşturulmuş durumda. Peki, neler yapılacak? Proje kapsamında en ince ayrıntısına kadar pazar araştırmaları ile her bir ürünün pazar potansiyeli belirlenecek, ürün bazında tüketici alışkanlıkları, trendler araştırılacak ve tüketici tercihleri ölçülecek. En önemlisi pazara uygun hale getirilen nitelikli gıda ürünleri küme içinde yer alan ve bölgede bulunan KOBİ’ler tarafından üretilecek. İşin hoş tarafı, bu projeye bir şekilde dahil olan yetkililer de gastronomi uzmanları da son derece heyecanlılar. Projenin ana amacının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğini artırmak olduğunu söyleyen GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, proje sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlara erişim sağlayabileceğiz diyor ve ekliyor, “Bölgemizin yöresel ürün çeşitliliğini ve gastronomik değerini ön plana çıkararak bu ürünlerin katma değerli hale getirilmeleri ve firmalarının pazardan hakettikleri payı almalarının sağlanması önemli bir konu.”

Haberin Devamı

Fıstıklı kebap

Malzemeleri:
150 gr yağlı kuzu etinden bıçak kıyması 50 gr yaprak boz Antep fıstığı Tuz 1 adet domates 1 adet sivri biber
1 adet kuru soğan ÂLavaş
Hazırlanışı:
Kıymayı tuz ve fıstık ile birlikte iyice yoğurduktan sonra şişe takın ve ızgarada pişirin. Közlenmiş domates, sivri biber ve elma dilim çiğ kuru soğan ile lavaşın üzerinde servis edebilirsiniz.
Mardin bahar salatası
Malzemeleri:
1 bardak Mardin bulguru 3-4 dal taze soğan 1/2 demet maydanoz 150 gr çilek 100 gr badem 100 gr halhalı zeyti Zeytinyağı Güneşte pişmiş nar ekşisi Yenibahar Tuz
Hazırlanışı:
Mardin bulgurunu çok özel bir kokusu olduğu için az suda yumuşayacak kadar kaynatın. Taze soğan ve maydanozları ince ince kıyın. Mardin halhalı zeytinini çekirdeklerinden ayırın. Çilekleri ikiye bölün. Badem, zeytinyağı, nar ekşisi, yenibahar ekleyerek tüm malzemeyi birbiriyle harmanlayın.
Keşkek ve fırınlanmış haspirli kuzu kol
Malzemeleri:
1 kg kuzu kol 250 gr soğan 4 adet defne yaprağı 5 diş sarımsak 10 adet tane karabiber Yarım limon Zeytinyağı Toz biber
Keşkek için;
3 su bardağı et suyu
1 su bardağı buğday
Üzeri için;
Haspir Sızma zeytinyağı Nar ekşisi
Hazırlanışı:
Buğdayı ıslatmadan bir tencereye alın ve üzerine bir parmağı geçecek kadar et suyu ekleyerek ocakta yaklaşık 4 saat ara sıra karıştırın. Keşkeği kenarda bekletin. Yarım limon, tuz ve toz kırmızı biber ile kuzu kolu ovun. Zeytinyağını ve diğer bütün malzemeleri ilave edip 185 derece fırında 2 saat pişirin. Kuzu kolu dilimleyip keşkeğin üzerine yerleştirin. Sızma zeytinyağı, haspir ve nar ekşisi ile servis edin.

Haberin Devamı