18 cm’ken avlanırsa soyu tükenir

2012-2016 arasında resmi olarak boyu 20 cm'in altında ise avlanması yasak olan Lüfer, artık 18 cm'e ulaşmışsa avlanabilecek. Ancak, balıkçılar, işletme sahipleri ve sivil toplum kuruluşları bu kararın Lüfer'in soyunu tehlikeye sokacağını iddia ediyor.

6,3 Türkiye'de kişi başı ortalama balık tüketimi ise 6,3 kg civarında.

9 bin İstanbul'un 9 bin civarında ruhsatlı balıkçısı var.

50 Bu balıkçıların da üye oldukları 50 kooperatifleri bulunuyor.

Ağustos ayının 13'ünde, halen 20 cm olan lüferin avlanma alt boyu 18 cm'e çekildi. Ve av yasağının kalkması öncesinde tartışmalar başladı. 6 yıldır konunun aktif savunucularından Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketinin kurucusu Defne Koryürek, " Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu FAO'nun "sürdürülebilirlik adına, türün en az bir kez üremesine fırsat verilmeli" uyarısını hatırlatmaya, lüferin üreme boyunun 27 cm olduğunu vurgulamaya gerek olmadığını düşünüyoruz" diyor ve ekliyor. "Zira lüferin üreme boyunu belgeleyen bilimsel rapor da, lüferin tükenişe girdiği analizini içeren son dönem çalışmaları da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda mevcut. 4/1 numaralı tebliğin bize söylediği en önemli şey; orkinosun, uskumrunun ardından lüferin de sularımızı terk etmesinin, artık kaçınılmaz olduğu."

Haberin Devamı

Çaresizlik bizi öfkelendiriyor

“Öfkeliyiz, zira denetimin zaten gerçekleşmediği bu alanda, tezgahlarda yavru balıkların satıldığı, yaz vakti toriklerin pazarları süslediği, Adalar bölgesinde trollerin çekildiği ve hal satış listesinde "demet lüfer" tabirinin dahi yer alabildiği bir dönemde, bugün yokoluşun kıyısında çaresiziz. Bu çaresizlik bizi öfkelendiriyor.”

Doğa konuşamıyor, makaleler, söylevler kaleme alamıyor

Koryürek uzun zamandır lüferin İstanbul coğrafyası ile ilişkisini seslendirmeye çalıştıklarının altını çiziyor. Naif bir dil benimseyerek, “İstanbul lüfere hasret kalmasın” dediklerini belirten Koryürek şunları anlatıyor, “Şiddet dolu bir dünyada Trabzon hamsisine, İzmir çipurasına, Bodrum dil balığına sahip çıksa neler değişir diye hayal ettik. Bu gayretimiz aslen gelecek kuşaklara ve bu gezegene sorumluluklarımızın özetiydi. İyi, temiz ve adil bir yönetim, sürdürülebilir uygulamalar ve bereketini kaybetmemiş bir coğrafya adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı 4/1 numaralığı tebliği acilen gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Haberin Devamı

%90 Türkiye'nin tükettiği balığın da yüzde 90'ını gırgırlar tutuyor.

150 bin 25 metrelik bir gırgır teknesini sezona hazırlamak yaklaşık 150 bin lira gerektiriyor.

Doğayı rahat bırakın

18 cm’ken avlanırsa soyu tükenir

Bu kararı aklileştirmek zor. Maalesef bir önceki boy da yetmiyordu. Bu boyun bırakın indirilmesi, aksine artırılması gerekiyordu. Dünya, balıkçılık mesleğini korumaya çalışırken böyle bir kararın verilmesini anlamıyorum. Bu, nereden bakarsanız bakın kısa vadeli bir kazanç. Birilerini memnun etme çabası var ama bakınca bunu destekleyen balıkçılar ne yazık ki ileride çocuklarına bu işi yapamamaları için ortam oluşturuyorlar. Çocuklarına balık bırakmamayı da onaylıyorlar. 'Ne toplarsam kardır yarın ne olacağı önemli değil' diyorlarsa bilemem ama bu bölgenin geleceğine güveniyorsak bunu yapmamamız lazım. İşin acıklı olan yanı ise şu: Doğayı rahat bıraksak çok hızlı toparlar ama bir türün nesli tükenirse geri gelmemek üzere yok oluyor. Bu meselenin, hem doğanın dengesi hem de beslenme tarafı var. Vatanseverler en çok buna karşı çıkmalı. Balık da milli değer tabii ki. Belirli bir süre sonra balık kalmayacak ve o da ithal edilecek. o zaman ne balıkçı teknesi ne onun uzantısı ekonomiler kalacak. İşin kültürel tarafı da önemli çünkü, İstanbul'un sembolü olabilecek bir balıktan bahsediyoruz.

Haberin Devamı

Lüferin olgunluk boyu 25.4

Lüferin olgunluk boyuna dair bilimsel makaleler de var. Tevfik Ceyhan ve arkadaşlarının makalesi için araştırma Marmara Denizi'ndeki lüfer popülasyonu üzerine yapılmış. Bu araştırmadan daha taze, daha yeni bir araştırma sonucu henüz yayınlanmadı Türkiye'de. Ceyhan ve ekibi; lüferlerin yüzde 50'sinin olgunluk boyunu bu makalede, araştırmalarına dayandırarak, 25.4 cm (çatal boy) olarak veriyor. Diğer araştırma ise lüfer popülasyonu Kuzey Atlantik Okyanusu'nda araştırmış. Daniel Salerno ve arkadaşları araştırmalarını yine hakemli bir dergide yayınlamışlar. Oradaki açıklamalarına bakarsak, lüfer popülasyonunun yüzde 50'sinin olgunluk boyları 33-34 cm (çatal boyu) civarında tespit edilmiş. Bizim ülkemizde su ürünlerinin avcılığı ve ticaretini düzenleyen 1380 sayılı yasa gereğince balıklar total boy üzerinden değerlendiriliyor. yani, lüferde avlanma alt boyu 18 cm denildiğinde bunun total boy olduğunu unutmamak gerekiyor. Tevfik Ceyhan ve arkadaşlarının bulgusu 25,4 cm çatal boy, totale uyarlandığında 27 cm'dir.

Haberin Devamı

Koryürek bu araştırmaların sonuçlarına ilişkin olarak da, “18 cm alt boyda avlanan lüfer üremeye fırsat bulamamış lüferdir, soy kırmanın yasayla onaylanmış halidir. bakanlığın bu kararını hızla gözden geçirmesi adına vatan dediğimiz bu denizler, bu balıklar ve bu bereket için elzemdir” diyor.

" Eğer lüfer 18 cm’e ulaşmışken avlanırsa üremeye zaman bulacak kadar büyüyemez."

18 cm’e karşıyız

Biz işletme olarak av yasağı bitmesine ve bu izne rağmen balıkların zamanından önce avlanmasına kesinlikle karşıyız. Lüferde olması gereken minimum normal boy 20 cm. Dolayısıyla biz lüfer 20 cm olmadan işletmemiz Beluga için satın almasını yapmıyoruz.

DİĞER YENİ YAZILAR