Dondurmada İtalyan mı yoksa Amerikan mısınız?

Son dönemin furyası mutfak akademilerinde eğitim alıp iki üç masalık küçük dondurmacı dükkanları açmak. Artık istediğiniz her çeşit dondurmayı bulmanız mümkün. Peki hangi dondurmayı nerede yiyebilirsiniz. İşte en iyi adresler.

Amerikan ice creami mi İtalyan gelatosu mu?

Vanilyalı, çikolatalı, limonlu ve vişnelisini çok iyi bildiğimiz ve yazın gelişiyle birlikte tüketmeye alışık olduğumuz dondurma kültürümüz değişmeye başladı. Amerikan ve İtalyan markalarının Türkiye pazarına girişi ile birlikte pek çok dondurma seçeneği ile tanıştık ve onları tüketmeyi, ayrıca da satmayı çok sevdik...

Türkiye’de dondurma tüketimi artıyor. Amerikan ve İtalyan dondurma markalarının piyasaya girmesiyle birlikte sektördeki canlılığın arttığı kabul ediliyor. Verilere göre Türkiye’de dondurma tüketimi, 2008’den 2013’e kadar yüzde 87,5 artmış. Dondurma tüketimi hızla artarken, geçtiğimiz yıl kişi başı tüketim miktarı yaklaşık 4 litre oldu. Yıllık toplam tüketilen dondurma ise yaklaşık 210 milyon litreyi buldu. Dünyada ise en çok dondurma tüketen ülkeler arasında ilk sırayı, yılda 6 milyar litre ile ABD çekiyor. ABD’de kişi başı dondurma tüketimi yaklaşık 26 litre. ABD’den sonra sırasıyla Avustralya, İsveç, Danimarka, İtalya ve Almanya geliyor. Yabancı kökenli dondurma firmalarının piyasaya girişleri pek çok yeni girişimci de yarattı. Galata Gelato Dondurma da bunlardan biri. Eczacı ve gazeteci iki arkadaş, Tolga Akpınar, Ufuk Delibalta iki yıllık arge çalışmasının ardından 2011’de Galata Gelato’yu kurdu. Carpigani Gelato Üniversitesi öğretim üyelerinden Davide Di Fonte’nin öncülüğünde öğrendikleri İtalyan gelato reçetelerini geliştirdiler. Taze meyve ve taze dondurma sloganıyla yola çıkan Galata Gelato’nun kullandıkları ana hammaddeler İtalya’dan, Antep fıstığı Gaziantep’ten erken hasat olan birinci kalite boz fıstık, fındık Giresun’dan. taze meyveler ise sabah erken saatlerde hale gidilip en iyileri seçilerek alınıyor. Süt, Çorlu daki çiftlikten günlük özel araçlarda geliyor.

Haberin Devamı

Dondurmada İtalyan mı yoksa Amerikan mısınız

Endüstriyel olandan doğal üretime piyasadaki dondurmalar

Gelato Dondurma’nın kurucularından Tolga Akpınar’ın verdiği bilgilere göre dondurma çeşitleri şöyle:

İce Crem adı altında hazır makinelerde satılan Amerikan tarzı kimileri tarafından sıkma dondurma diye de tabir ediliyor. Hava oranı çok yüksek olduğu için külahta birkaç yalama sonunda sihirli bir şekilde bitiyor. Bu nedenle de krem şanti tadında.

Haberin Devamı

Maraş Dondurması: Gerçek Maraş dondurması keçi sütü ve sahlepten yapılıyor. İçindeki sahlebin özelliğinden dolayı daha sert bir yapıya sahip. Piyasada Maraş dondurması adı altında satılan dondurmaların çoğunun gerçek Maraş dondurmasıyla alakası olmadığı biliniyor.

Endüstriyel Dondurmalar: Bu grupta yakından tanıdığımız büyük markalar var. Bu dondurmaların kutularına bakarsanız, bitikisel yağlı sütlü buz yazdığı görülüyor. Gerçek dondurma değil. Yüksek kapasitede ve hızlı üretiliyorlar, uzun ömürlü olmaları için içlerine katkı maddesi konuyor. Doğallıktan uzaklar.

Artizan Grubu: Tamamen el işçiliği ve doğal ürünlerle yapılıyor. Hammadde girdisinin yüksek olması, gerçek taze meyvenin kullanılması ve işçiliğinde dolayı bu gruptaki dondurmaların maliyetleri yüksek. Artizan grubunda hakkıyla üretim yapan firma sayısı da çok fazla değil.

Haberin Devamı

Dondurmada İtalyan mı yoksa Amerikan mısınız

En sağlıklı dondurmalar

En Sağlıklı dondurmalar taze günlük pastörize süt ve doğal şeker ve doğal ürünler kullanılarak üretilmiş dondurmalar. Sorbe kısmında ise tamamen meyvenin kendisi kullanılarak üretilen dondurmalar. Bunlar rahatlıkla tüketilebilir.

Türk halkı çikolatalı ve sütlü dondurma seviyor

Türk halkı için sütlü ve çikolatalı olmazsa olmazdır. Daha sonra karamel, limon çilek Antep fıstığı gelmektedir.

Yurt dışı tatilleri damak tadımızı değiştirdi

Son yıllarda special diye sınıflandırdığımız dondurma çeşitlerine talep oldukça artıyor. Türk halkının daha çok yurt dışına seyahat etmeye başlamasıyla oralarda gördükleri çeşitleri talep etmeye başladılar. Bunlardan bazıları; Crem Brulee, Caasata Sciliana, Qella, Bacio, Stratacella, Panna Cotta, Oreo, Drogon Fruit.

Kalori miktarları 2 top 100 gram için

Karamel: 265 kalori

Kestane: 255 kalori

Vanilyalı: 235 kalori

İncirli: 230 kalori

Muzlu: 225 kalori

Çikolatalı: 220 kalori

Vişne: 210 kalori

Ananas: 200 kalori

Portakal: 190 kalori

Çilek: 180 kalori

Haberin Devamı

Kavun: 165 kalori

Sevilen adresler

Cremeria Milano: İki tip geleneksel İtalyan dondurması üretiliyor. Balkabağı, sakız, incir, hurma gibi özel çeşitleri de mevcut.

Giolitti: Roma’nın meşhur markalarından Giolitti’de 30 çeşitten 24’ü her gün tezgahta. Yaz-kış açık.

Girandola: Her gün 18 çeşit var. Günlük hazırlanıyor. Diyabetikler için de seçenek var. Yaz kış açık.

Cold Stone Creamery: Amerika’nın en çok satan dondurma markası. Dondurmaseverlere taze meyve, çikolata, özel soslarla kişiselleştirilmiş 11 farklı kombinasyon oluşturma imkanı sunuyor.

Haagen-Dazs: Dondurmanın tadını en iyi koruyan karton kova ambalajlarda satılıyor. En çok ilgi gören çeşitleri arasında Cookies Cream Dulce de leche belgian chocolate strawberry cheesecake var.

Türkiye ciro olarak 18’inci sırada

Türkiye’de dondurma tüketimi hızla artsa da dondurma pazarı diğer ülke pazarları ile mukayese edildiğinde ciro olarak 14’üncü sırada, litre bazlı tüketimde ise 18’inci sırada. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de dondurma pazarının yaklaşık 210 milyon litre ve 1 milyar 900 milyon liralık ciroya ulaştığı açıklanmış olup önümüzdeki yıllarda bu sayıların daha da artacağı öngörülüyor.

DİĞER YENİ YAZILAR