Hangi probiyotik ne işe yarıyor?

Uzmanlara göre, ‘iyi’ bakteriyle bağışıklık sisteminin güçlenmesi arasında önemli bir ilişki var. Probiyotikler sindirim sistemimizde yaşayan iyi bakteriler ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından çok yararlı olan canlı organizmalar. İlk probiyotik ürünler 1987 yılında Fransa’da piyasaya sürüldü. Bugün ise dünyanın pek çok ülkesinde market raflarını süslüyor. Yoğurt, süzme peynir, boza, kefir, şarap probiyotik gıdalar arasında.

Yoğurt

Probiyotik denince akla ilk yoğurt geliyor. Bir kap yoğurtta milyarlarca iyi bakteri olduğunu biliyor muydunuz? Ama özellikle ev yapımı yoğurt probiyotiklerin en bol bulunduğu ürün. Bilhassa dışarıdan aldığınız yoğurtların içinde fruktoz, yapay tatlandırıcılar ve yapay tat vericiler olabilir. İçindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerekiyor. Bekletildiğinde tüm etkisini kaybettiği için paketi açar açmaz hemen yenmesi gerekiyor. Bu sebeple marketteki yoğurtlar 100-125 gramlık ufak paketlerde satılıyor.

Haberin Devamı

Yararları

Bu yoğurtların en büyük faydası, bağırsak tembelliğine ve kabızlık sorunlarına iyi gelmesi. Düzenli tüketilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta pek çok sorunu giderdiği ve hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar var. Yoğurt yendiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar geliyor, burada yerleşiyor ve etkisini göstermeye başlıyor. En az 15 gün tüketildiğinde, karında şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını, bağırsak enfeksiyonları ve idrar yolu iltihabını engelliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Kefir
Yoğurta çok benzeyen kefir, probiyotikler açısından yoğurttan daha zengin. 10 ile 20 farklı çeşit bakteriyi içinde bulunduran kefiri evde yapmak kolay. Her yaştaki insan her gün istediği kadar tüketebilir. Ancak günde en az 1 bardak kefir düzenli olarak tüketilmeli. Çünkü, ancak düzenli tüketim ile kefir içerisinde bulunan yararlı bakteri ve mayalar bağırsak floramıza dahil olup, sağlığa faydalı etkilerini ortaya çıkarabiliyor. 0-6 yaş grubu çocuk beslenmesinde doktora danışılması gerekiyor. Hamilelikte de annenin ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan bilimsel çalışmalarla belirlenmiştir. 1 bardak kadar kefir 150 kalori içerir. Günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 30’unu ve C vitamini ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılar.
Yararları
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kolesterolü düşürür. Vücudu ağır metallerden temizler. Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
Bağırsakları temizler. Mantara iyi gelir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kan damarlarını temizler. Kalp rahatsızlıklarını giderir. Kolon kanserini önler. Pankreas sorunlarına karşı direnç sağlar.
Quark
Bilinenin aksine yoğurt değil, bir peynir çeşidi Quark, peynir mayasından yararlanılarak yağsız veya yağ oranı ayarlanmış sütten üretilen taze bir peynir çeşididir. Peynirin olgunlaşması gerçekleştirilemediğinden üretimde pastörize süt kullanılır. Son zamanlarda sıkça tüketilmeye başlanan quark genelde yoğurtla karıştırılıyor.
Yararları
Quark içeriğindeki bakteriler sayesine ince bağırsakta laktozu parçalar ve ürettiği laktik asit ile zararlı bakterilerin yok edilmesinde etkilidir. Aynı zamanda bu bakteriler sayesinde K vitaminin üretimine de yarar sağlar.
Vücutta sentezlenemeyen; fakat protein metabolizmasının sürdürülebilmesi için yiyecekler ile dışarıdan alınması gereken esansiyel aminoasitleri içermesi quarkın önemli faydalarındandır. Kalsiyumun quarkta neredeyse tamamen çözünmüş halde bulunması ve normal peynirin aksine peynir suyu proteinini de içermesi quarkın önemli farklarındandır. Yüksek biyolojik değerli protein, kalsiyum, fosfor ve B12 vitamini içerir. İyi bir ara öğün olarak tüketilebilir.
Boza
İçerisindeki vitaminler nedeni ile daha çok sporcular tarafından tercih edilen boza enerji veren bir içecek türü. Boza dünyada çok fazla bilinen bir içecek değil, daha çok ülkemizde ve çok eski bir geçmişe ait içeceklerin başında yer alıyor. Bu yüzden tedavi amaçlı olarak da kullanılıyor. Anne sütünü artırıcı özelliği ile bilinen boza; grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların ardından vücudun kendisini toparlamasına yardımcı olur ve vücut direncini artırır. İçerisindeki maya sayesinde midedeki yanmaları giderir, hazmı kolaylaştırır. İçerdiği B vitamini zihinsel aktiviteleri destekler, zihni açar ve zihnin yorgunluğunu giderir. Soğuk havaların neden olduğu boğaz enfeksiyonları ile öksürüğün tedavi edilmesinde yardımcı olur. Son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde kalp ve damar hastalıkları ile kanserojen maddelerin vücutta oluşumunu engelleme üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüş. İçerisinde yağ oranı neredeyse sıfıra yakın.
Boza kanserle mücadele eder, sindirim sistemine faydalıdır, enerji verir, stresle mücadele etmede yardımcı olur. Cilt ve saç sağlığını korur. Haftada 2 gün bir su bardağı içilmeli.
Hardaliye
Üzüm suyundan yapılan bir içecek. Yapımında daha çok papazkarası cinsi üzümlerin tercih edildiği hardaliyeyi elde etmek için önce üzümler sadece kabuğu kırılacak kadar ezilir. Hardal da kabuğu çatlayacak kadar ezilip bir kat üzüm, bir kat vişne yaprağı şeklindeki yaprak katmanları arasında meşe fıçılara veya toprak küplere yerleştirilir. Hardal, şıranın şarap ya da sirkeye dönüşmesini önler. Hardaliye kaynama döneminden sonra 15-20 gün içinde içilecek kıvama gelir. Tortusundan arınması için süzülür ve fıçıların muslukları açılarak şırası alınıp fıçının üzerine su katılır. Eklenen su, hardalın verdiği acılığı azaltmış olur. İçilebilecek kıvama gelen hardaliye, serin yerde muhafaza edilir.
Yararları
Kuvvet verici, tansiyon dengeleyici, dolaşım ve bağışıklık sistemlerini düzenleyici, akciğer, ko roner kalp hastalıkları, Alzheimer, osteoporoz ve kolesterole karşı koruyucu, damar sertleşmesini ve pıhtı oluşumunu engelleyici etkileri vardır.-Antioksidan, anti-aging, anti tümör özelliklere sahip. Fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, çinko, C, B1, B2, B3, B5, ve B6 vitaminleri bakımından zengin.
Bağırsak sağlığını korumanın 7 basit yolu
Daha fazla prebiyotik yiyin
Prebiyotikler, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltıyor.
Lif ve kepeklere odaklanın Lifli besinler zararlı bakterilerin büyümesini sınırlıyor.
Fermente ürün alımınızı artırın Kefir, kombucha, ve fermente soya fasulyesi sütü gibi gıdalar, sağlıklı bağırsak bakterilerini çoğaltıyor.
Polifenolleri önemseyin Polifenoller, bağırsak bakterileri tarafından sindirilen ve kan basıncını, kolesterolü azaltan bitki bileşikleri.
Yapay tatlandırıcıdan kaçının Aspartam bağırsak bakterisini değiştirip kan şekeri düzeylerini yükseltiyor.
Bebeğinizi emzirin Altı ay anne sütüyle beslenen bebeklerin, mamayla beslenenlerle karşılaştırıldığında daha sağlıklı bir bağırsak geliştirdiğini göstermiştir.
Vejetaryenlik önemli Çalışmalar vejeteryan beslenmenin tip 2 diyabet ile hipertansiyonu azalttığını gösteriyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR