Erkekler anne arıyor kadınlar ilgi bekliyor

Levent Ülgen ve Goncagül Sunar’ın rol aldığı Yatak Odası Diyalogları, altı yıldır sahnede. Birol Güven’in kitabından uyarlanan ve 250 gösteriye ulaşan oyun doğaçlamalarla farklı bir noktaya geldi. Ülgen ve Sunar ile kadın erkek ilişkilerini konuştuk.

Erkekler anne arıyor kadınlar ilgi bekliyor

Goncagül Sunar - Erkekler anne arıyor

Kadın ayrıntıda gizli

Oyunun ikinci perdesi erkek ve kadın dünyasındaki farklılıkları çok net anlatıyor. Adamın kirli çoraplarını neden iki defa giydiğine dair bölüm var. Ve biraz daha ayrıntıya girilip erkeklerin doğaları gereği hayatlarını partneri ile paylaşmaması ele alınıyor. Kadınlar her şeyi anlamlandırmaya çalışırken erkekler ise ne var canım bunda diye kestirip atıyor.

Erkek anlık yaşıyor

Kadınlar ilişki içindeyken konuşmayı tercih ediyor. Mesela erkeğin, “Ne düşünüyorsun, neler geçiyor kafandan?” diye sormasını istiyor. Erkek ise bununla ilgilenmiyor. Çok anlık yaşıyor çünkü. Sevgililikte de evlilik de.

Evlilik aşk katili

Oyun, “Evlilik güzel bir ilişkiyi bitirmenin en kısa yoludur” cümlesi ile başlıyor. Katılıyorum. Çoğu zaman aşk katilidir. Araya çocuklar, aile girer. Kafa kurcalayıcı zor bir şey sonuçta. Seyircinin tat almasındaki sebep, neyi anlattığınızdan ziyade, nasıl anlattığınız. Pek çok klişe var oyunda ama o klişeler geçerlidir, evliliğin kendisi klişedir zaten. Bütün bunları enerjimizle tatlı hale getirdik. Ahmet ve İpek varoluşlarıyla öne çıkıyor sahnede.

Haberin Devamı

Kadın iltifat ister

Evlilikle sahip olma duygusu geliyor ya insanlara. Kadınlar gün içinde iltifat duymak ister. Çiçek-böcek hikaye. Bir kadına güzel olduğunu hissettirdiğin anda başka bir şeye dönüşüyor olay. “Bu adam beni hala seviyor, arzuluyor” noktasına varıyorsun.

Herkes ‘ben’ diyor

İnsan doğasına aykırı olan bir şeyi devam ettirmek durumunda kalındığı için evliliği yürütmek çok zor. İnsanlar zaten sabırsız, kişisel gelişim kitapları yaptı bizi böyle. Herkes “Önce ben, önce ben!” diyor...

İpek’le özdeşleştirmiyorum kendimi. Beklentilerim çok farklı çünkü. Ama belki, İpek’in “Başkalarının yanında benimle ilgilenmiyorsun, elimi tutmuyorsun” demesine katılıyorum. Bu çok önemli. Kadına kendini mutlu hissettiren bir şey. İpek başka yerden bakıyor. O genel kadın bakış açısına çok daha uygun.

Haberin Devamı

Düzen kuran mutlu

Erkekler anne arıyorlar ne yazık ki. O zaman anneleriyle evlensinler! İstisnalar da vardır ama böyle. Hayatını kendi idame ettiriyorsa, düzenini kurmuşsa evliliğinde de mutlu olur adam. Bütün tanık olduklarım, filmlerde dizilerdeki durum bu.

Levent Ülgen - Seviştikten sonra uyuma

Herkes yaşıyor bunları

Oyunun adına bakıp da müstehcen zannedilmesin. Her karı-kocanın konuştuğu şeyler bunlar. Ama saklanır ya sanki bir şey olmamış gibi, onları ortaya konuşuyoruz. Esprilerin 50-60 tanesi benim ya da Goncagül’ün özel hayatından. “Eve giriyorsun TV’yle konuşup benle konuşmuyorsun” der mesela eşim. Veya eski pijamalarımı soruyorum “Kirliye attım temizini giy” der. O yüzden ‘atıcı’ karım derim. Veya yastığım vardır onsuz uyuyamam. Nermin adı. Bir de Şermin var kardeşi... Yani bunların çoğu özel hayatımızdan.

Haberin Devamı

Kadın konuşmak ister

Sevişme sahnesini sembolik olarak gösteriyoruz. Kadın seviştikten sonra konuşmak istiyor mesela, adam uyuyor. Kadın da gıcık oluyor. Diyor ki” Evleneli 8 yıl oldu. Sen beni ilk gördüğünde ne düşündün, ne hissettin?”

Oyun evlenmemi sağladı

Final replikleri çok önemli. Bir Türk erkeğinin karısına nasıl davranması gerektiğinin formülü orada var. Çünkü ben bu yüzden evlendim. Boşanmıştım ve tövbe etmiştim. Oyunla beraber şunu öğrendim ki, evlenmekten değil, bunu sürdürememekten korkuyormuşum. Oyundaki Ahmet gibi davranmazsam evliliği sürdürebilirim dedim.

Tek derdin seks

İşte oyunun bağlamı burada ortaya çıkıyor. Kadın, “Senin tek derdin, yemek yiyip sevişmek, uyumak. Beni al sinemaya, yemeğe götür bir şey yap” diyor. Yani oyun onun üzerine başlıyor. Bulaşık yıkarken erkek dikiliyor karşısında. Kadının hazırlanmaya ihtiyacı var bir de yani.

Erkek, “Bugün yeni şeyler öğrendim, kadınların orgazmları yalanmış çoğu taklit yapıyormuş” diyor. Kadına soruyor, o da, “Yapmak zorunda kalıyorum” diyor. Erkek de çıldırıyor. Kadın, “Dizi seyredeceğim. Sonunu kaçırmamak için orgazm taklidi yapıp hemen kurtuluyorum” diyor. Yapmayan var mıdır?

Haberin Devamı

Mum ışığını görmeyiz

Düşünün barışma yemeği yenecek, kadın erkeği kovmuş acımış geri çağırmış. Adam, mum ışığını farketmeyip, yahu elektrik mi kesildi diye soruyor eşine şaşkınlıkla. Sevgiliyken daha titiz erkekler. Evlilikten sonra kalkıyor o titizlik.

Kadınla başa çıkılmaz

Erkekler evlenecekken beyaz bayrağı eline almalı. Mümkün değil kadınla başa çıkmak. Annemden, eşimden, kızımdan biliyorum, yok yani. Her Türk erkeği kendi dediğinin yapıldığını zanneder halbuki öyle değil. Hep kadınların istediği olur.

DİĞER YENİ YAZILAR