Seramik tutkusu iddialı takı tasarımlarına dönüştü

Sunucu Hande Demirel sanat tutkusunu seramik takı çalışmalarıyla şekillendiriyor ve iddialı tasarımlar yapıyor.

Hande Demirel, Bloomberg HT’de sabahları radyo programı, hafta içi saat 14:00’den itibaren de Piyasa Hattı isimli programı sunuyor. Piyasa oyuncuları ile verileri yorumlayıp, şirket stratejileri üzerine konuşuyor. Ancak onun sanat tutkusu öylesine bir aşamaya gelmiş durumda ki seramik çalışmaları bu defa takılara dönüştü. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirip gazeteci olan Demirel, “Seramik benim için bir tutkuydu ve içimde kalmamalıydı. Çeşitli objeler üzerinde çalıştım ama seramikten takı yapmak gibi hayalim yoktu.”

Profesyonel ve sanatsal tasarımlar ortaya çıkmış. Profesyonel biri seramiklerimi değerlendirsin istedim. Zeynep Ateş’le tanıştım. Bir mimar. Gümüş takı tasarımı yapıyor. Sosyal medyada satıyor. Seramiklerimi beğendi. “Takı yapmak gibi bir fikrim var, bunları alıp değerlendirir misiniz?” diye sordum. Olumlu yanıt verdi. Beraber fikir alışverişi yapa yapa güzel birkaç model çıkardık ortaya.

Haberin Devamı

Önceden çalıştığın parçalar mı?

Başka şeyler yapmıştım. Duvar panoları, tabak-çanak gibi. Tıpkı değerli bir taş gibi insanların seramiği kullanmasını istedim.

Takıların formlarına birlikte mi karar veriyorsunuz?

Tamamen benim parçalarım. Zeynep Ateş üzerine bir şeyler koydu. Birbirimizin de hayal gücünü tamamen tetikledik. Başlangıcımız böyle oldu.

Kendi atölyemi evime kurdum

Seramik tutkusu iddialı takı tasarımlarına dönüştü

Nasıl zaman ayırabiliyorsun gerçekten?
Valla çok yoğun olduğum dönemlerde, Eataly’de satıyorum şu an mesela, yoğun çalışıyorum. Atölye evde olduğu için hiçbir sınırlamam yok. Gece-gündüz çalışabiliyorum. Galata’da olduğunda daha sınırlı oluyordu. Şimdi rahatım.
Ne kadarlık bir yatırım gerekiyor bu iş için?
Fırın yalnızca 15 bin TL. Tornaya 4 bin TL verdim. Yani toplam 20 bin TL’ye mal oldu diyebilirim. Yaptığım şeylerin el yapımı olmasını seviyorum. İnsanlar son dönemde çok merak saldı bu işe. Ancak maalesef çamuru bile ithal ediyoruz. Bütün seramik malzemelerimi Taksim’den Hobi Seramik’ten alıyorum. Eve de getiriyorlar.
Koleksiyon oluşturmak istiyoruz
Satıyor musun takıları?
Sadece Instagram hesabım üzerinden beğenenlere satıyorum henüz. Ancak koleksiyona dönmesini istiyorum. Bir sürü parça daha var. Hepsinin üzerinde düşünüyoruz. Herkese özel tasarım yapmak istiyorum. Her şey olabilir. Seramik işinde bir sürü şey yapabilirsin, kap kacak, heykel, takı... Hepsini aklıma geldikçe deniyorum. Bu da onlardan birisi. İstiyorum ki bu, iki kadının işbirliği olsun. Kendi mesleklerinin dışında tutkuyla bir şeye bağlanıp bir arada olması da çok güzel kadınların.
Londra’daki atölyeler ufkumu açtı
Sanat tutkun nereden geliyor?
Çıkış noktası Mimar Sinan’dan mezun olmam. Mimarlık Fakültesi mezunuyum. İstemediğim bölümde okudum aslında. Ama hep merakım vardı. Gazetecilik bir diğer tutkumdu. İlk seramik merakım okulda başladı. Mezuniyet sonrası 3-4 yıl uğraştım. Fakat sonra hayatın, gazetenin yoğunluğu derken derinleştiremedim. Çağdaş sanatı devamlı takip ettim. Gezdim. Londra’ya gittikten sonra tekrar aklıma geldi. Orada birkaç tane atölyeyi ziyaret ettim, kurslara katıldım. Ufkum açıldı. Döndükten sonra Galata’da seramik sanatçısı bir arkadaşım atölye açtı. Tabii atölyede seramik için fırının olması gerekiyor. Beraber yapmaya başladık. İşle beraber zor oluyor doğru. Haftada iki gün gidebiliyordum. Onların vakti bana, benimki onlara uymuyordu. Sonra dedim ki, ben alayım bu fırını eve gideyim. Daha bir kuvvetle işe sarıldım. Elim de kuvvetlendi, aklıma ne geliyorsa yapıyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR