60 yıllık sırrının romanını yazdı

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan 11 çocuk annesi Hatice Yakut, küçük yaşta evlendirilen kızların yaşadıklarını 50 yıl sonra yazdığı romanda anlattı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan 11 çocuk annesi Hatice Yakut, küçük yaşta evlendirilen kızların yaşadıklarını 50 yıl sonra yazdığı romanda anlattı. Yakut, köyünde küçük yaştaki kızların evlendirilmesini her zaman dile getirmek istediğini ama okuma yazma bilmediği için ne yazık ki yazamadığını söyledi. 15 yıl önce okuma yazma kursuna gittiğini belirten Yakut şunları anlattı.

Okuma yazma öğrendim sonra romanımı yazmaya başladım

“Ödek Kızı romanını yazarken bilgisayar kursuna da gitmek zorunda kaldım. Çünkü yayıncı elimde tuttuğum notları kabul etmiyordu. 2010 yılında oğluma 'Bana bir bilgisayar al. Kullanmasını da öğreneceğim.' dedim. Öğrenince notlarımı bilgisayar ortamında yazmaya başladım ve kitabımı oluşturdum.

340 sayfalık romanım 65 yaşında bir hafta önce yayınladı. Romanının ismini, kızların "ödenmiş bir bedel" karşılığı evlenmesi nedeniyle kendi türettiğim "ödek" kelimesini kullanarak "Ödek kızı" olarak belirledim.”

Hatice Yakut şu anda kaç yaşında ve neden evlendirildi?
65 yaşındayım. Dünyaya gelmeden 16 sene önce babamın kazara öldürdüğü adamanın oğluyla, henüz 14 yaşında iken evlendirildim. Babam 30 sene önce işlemiş olduğu suçun bedelini hapis yatarak ödemiş olmasına rağmen ben bir ödek kızı olarak buna mecbur bırakıldım. Çocuk yaşta olmama rağmen ödek gittiğim şehirdeki aydın insanların beni uyarmaları böyle bir şeyin olmadığını söylemeleri üzerine bir çocuğumu da alarak baba evine kaçtım.
60 yıllık sırrının romanını yazdı
Kaç çocuğunuz oldu?
ikinci evliliğimle birlikte 11 çocuk 23 torun sahibiyim. 2004 yılında yetişkinlere açılan okuma yazma kursuna giderek okuma yazmayı öğrendim. içimde kalan okul aşkını da böylelikle bir nebze olsun gidermiş oldum.
Şu anda kendiniz gibi durumda olan kadınlara neler söylüyorsunuz?
Ödek gelinler dünyaya küsmüş kendi kovuğuna çekilmiş şekilde hayatlarını sürdürüyor. Ödek gelinlere sesleniyorum hiçbir şey için geç değil, hayat çok kısa en kısa zamanda mücadeleye başlayın başınız dik olsun sizler başkalarının günahlarının bedeli olamazsınız ve kötü şeyleri yapan siz değil size bunu reva görenlerdir. Hep kızların okumasını istedim. Çocuklarıma da ahlaklı, dürüst, başkalarının haklarına saygılı olmayı öğrettim en büyük isteğim ise kızlarımın okumasıydı, o yüzden halen kızlarımdan biri bir üniversite bitirmesine rağmen 35 yaşından sonra ikinci üniversiteyi okusun diye küçük çocuğuna ben bakıyorum.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR