Nesli tükenmekte olan 5 oklu kirpi kurtarıldı

Atatürk Barajı Gölü'nde bulunan oklu kirpiler 3 günlük çalışmanın ardından yakalandı ve kontrolleri yapılıp doğaya bırakıldı.

Oklu kirpiler Atatürk Barajı’nda iş durdurdu… Geçtiğimiz haftanın en ilginç haber başlıklarından biriydi bu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Atatürk Barajı Gölü'nde bulunan tünellerde yaptığı çalışmalar sırasında nesli tehlike altında bulunan oklu kirpiler görülünce durum Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bildirildi ve çalışmalara ara verildi. Ekiplerin 3 günlük çabalarının sonucunda yakalanan 5 bireylik kirpi ailesi kontrollerinin ardından doğal hayat ortamlarına bırakıldı.

Nesli tükenmekte olan 5 oklu kirpi kurtarıldı

Ömürleri 15-20 yıl arasında

Kurtarılan grup içerisinde büyük ihtimalle bir erkek, bir dişi ve yavrudan oluşan bir aile ve bunun yanı sıra iki adet de yetişkin birey daha bulunuyordu. Toplam 5 adet kirpinin kurtulduğu operasyon sonrası, Şanlıurfa Orman Su İşleri'nden yapılan açıklamada, oklu kirpilerin Türkiye’deki sayılarına ilişkin net bir envanter çalışması bulunmadığı belirtilerek, bu hayvanların ortalam ömürlerinin literatürde 15-20 yıl olarak geçtiği söylendi . Bölgedeki yetkililer bulunan kirpilere ilişkin şunları anlattı: "Bulundukları alanda yaptığımız gözlem neticesinde orada yuvalandıklarını söyleyebiliriz. Sanırız bir süredir orada yaşıyorlardı. Ancak söz konusu alan baraja ait bir bakım tüneli olduğundan, hayvanlar için ileriye dönük zarar yaratma riski taşıyordu. Bu nedenle oklu kirpilerin doğal alanlarına transferini gerçekleştirme gereği doğdu. Özellikle yaban hayvanlarıyla çalışırken temel amacımız; iki tarafı da düşünmek.

Haberin Devamı

Yani yaban hayvanına olan dışarıdan müdahaleyi, insan müdahalesini en aza indirmek ve yaban hayvanının insana olan temasını olanaksız kılmak. Takdir edersiniz ki, iki tarafta birbirinden korkuyor ve bu da iki tarafa da zarar ihtimali ortaya çıkarıyor. Bu nedenle oklu kirpiler müdürlüğümüzce tespit edilmiş uygun bir doğal ortama bırakıldı."

Oklu kirpiler, memelilerin arasında en uzun dikenlere sahip olanları.

Haberin Devamı

Nesli tükenmekte olan 5 oklu kirpi kurtarıldı

Oklu kirpiler hakkında

Oklu kirpigiller, Eski Dünya oklu kirpileri olarak da biliniyor. Bu familyayı Amerika'da bulunan ağaç oklu kirpilerinden daha rahat ayırt edebilmek için Eski Dünya oklu kirpileri de deniliyor. Dikenlerinden dolayı "kirpi" olarak adlandırılsalar da, asıl kirpigiller ile akrabalıkları yok. Familyanın Türkiye'de bulunan tek temsilcisi Hint oklu kirpisi. Oklu kirpiler, memelilerin arasında en uzun dikenlere sahip olanları. Bu okların bazıları 40 cm uzunluğa varıyor ve 7 mm kalınlığında olabiliyor. Okları çok sivri ve yaraladığı yerin iltihaplanmasına yol açabiliyor. Eskiden oklu kirpilerin oklarını gerçekten fırlatabildiklerine inanılıyordu. Bu ise kesinlikle yanlış. Ama oklarını kendini korumak için kullandığı doğru. Oklu kirpiler yerin altında yaşıyor. Bazı türler kendi kazdıkları tünellerde, bazıları da başka hayvanların kazdıkları mağaralarda ve kaya aralıklarında yaşıyor. Geceleri bitkisel gıda ihtiyaçlarını gidermek için yuvalarından dışarı çıkıyorlar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR