Nuri Bilge Ceylan-Orhan Pamuk

Biri sinemamızın, diğeri edebiyatımızın uluslararası arenada bir numaralı temsilcileri. Gelin görün ki; sanatları kendi ülkelerinde hep “Zorlama, sıkıcı, akmayan konuşmalarla dolu” olarak yadırganıyor. Yeni eserleri için “Bu sefer olmamış” diyebilme arzusunun dayanılmazlığı da bu topraklara has bir haz. Ceylan’ı 2002’den bu yana, Pamuk’u ise 95’te tanıştığım “Yeni Hayat”tan bu yana takip eden birisi olarak onları hâlâ keşfetmeye ve anlamaya çalışıyorum. Ceylan’ın “Kasaba” “Uzak” ve “Kış Uykusu” arasındaki karakter bağlarını görmek heyecan veriyor bana. Uzak’taki Mahmut ile son filminde Haluk Bilginer’in hayat verdiği Aydın, akrabalar sanki. İçimizdeki şeytanı ürpertici bir şekilde yüzümüze vuruyor Ceylan her seferinde. O yüzden de izlemesi az da olsa rahatsız edici. Orhan Pamuk ise “Kafamda Bir Tuhaflık” ile artık adeta sinematografik yazıyor hikayelerini. Guy

Ritchie filmleri ile pratik yapılabilir okumadan önce. İki ismi de takip etmekte zorlananlar için nacizane bir önerim olacak. Bir anda bitirmeye çalışmayın eserlerini. Vakit tanıyın. “Filmde olur mu?” diyeceksiniz ama bal gibi de oluyor. Kış Uykusu’nu ben iki günde izledim. Ara vere vere, başa sara sara. Yeni Hayat’a on yıl ara verdim. Sonra dört günde okudum. Zaman tanıyın şarkılara, kitaplara, filmlere. Yıllandırın gerekirse, inanın tadları daha güzel olacaktır gerçekten iyilerse...

Haberin Devamı

‘Sound’larını duyduğunuzda yüzünüz güler

Bu sound lafına sevgili Okan (Bayülgen) çok kızardı programında. Gel gör ki bazı kelimelerin Türkçe kaşılıklarıyla aynı şeyi anlatmak çok zor. Uğraşmak da vakit kaybı bence. Ama denemekten zarar çıkmaz. Ne yaparlarsa yapsınlar o kadar kendilerine has “ses”leri vardır ki bazı grupların. O sesleri duyduğunuzda yüzünüz güler. Hatta bir de sert ise o sesler yüzünüzde metalci açılımı belirir. The Prodigy bunlardan biri benim için. Müziğe yön vermek her gruba nasip olmaz. Dans müziğini geri dönülemeyecek şekilde değiştiren gruplardan biridir İngiliz kaçıklar birliği.

Liam Howlett’in o dönem plaklarla, bantlarla, kasetlerle yarattığı sample’ları keşfedip silkelenmek isterseniz “How to Make Smack My B.tch Up” yazınız lütfen Youtube’a.

Haberin Devamı

Kulaktan Kulağa’da türküler

Bugün tekrar bölümü gelecek 3. sezon “Erdek” macerasının. Fatma Turgut’un (Model) nasıl türkü söylediğini merak edenler kaçırmasın. Bizlere “Rockçı bunlar” deyip geçiliyor zaman zaman ama çoğu halk müziği sanatçısından daha iyi söylediğimiz de olur türküleri, evelallah. Sevgili arkadaşım Fatma da buna örnek. İlk denemesinde harikalar yaratıyor. 17.45 TRT Müzik’te.

Faith No More’un yeni albümü

Yaptığımız müziği borçlu olduğumuz grupların başında gelir babalar. 90’ların ikinci yarısına damga vurmuş Limp Bizkit, Incubus gibi nu-metal rock gruplarının tınılarını kolayca bulabilirsiniz şarkıların arasında. Hiçbiri de inkar etmez zaten etkileşimlerini. Nirvana’dan Metallica’ya kadar tüm büyükleri de etkilemiştir grup. Geçenlerde “Hadi be” diye karşıladığımız son albümleri Sol Invictus’u yayınladılar. Hâlâ geç değil tanışmak için. Gelecekte, ‘Şanslıydık’ diyebilmeniz için iyi bir fırsat hatta.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR