Gazete Vatan Logo

Feriköy Organik Pazar’ı 10 yaşında

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin 10’uncu yılını dolduran ekolojik pazar projesi, organik ürünleriyle sağlıklı yaşam için önemli bir alternatif.

Feriköy Organik Pazar’ı 10 yaşında

Son yıllarda gıda alanında yaşanan tartışmalarda “organik” ve “GDO” kelimelerini duymamak mümkün değil. Her gün karşılıklı görüşler öne sürülüyor, kanallarda beslenme uzmanları önerilerde bulunuyor. İnsanlar da alışveriş yaparken devamlı soru işaretiyle dolaşıyorlar; hem sağlığı hem de cebi korumak herkesin ortak amacı. İşte bu kaygıları giderecek ve sizi doğal besinlerle buluşturacak bir yer mevcut. “Şişli Yüzde 100 Ekolojik Pazar’da” tezgahlarını açanlar işin uzmanları, eğitimliler, doğayı seviyorlar... Bu sene 10’uncu yılını kutlayan ekolojik pazara gittik, hem sürecin hikayesini dinledik hem de ürünlerini müşterilerle buluşturan “pazarcı“larla konuştuk...

Yılda 700 ton ürün sebze-meyve satılıyor

Şişli’de bulunan “Yüzde 100 Ekolojik Pazar”, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar projesinin Türkiye’deki ilk örneği. 2011’de hayatını kaybeden, ekolojiye ve sağlıklı yaşama gönül veren Victor Ananias’ın öncülüğünde Bodrum’da bir köy kahvesinde tohumları atılan pazar Haziran 2006’da faaliyete başlamış. 10’uncu yılında ise 307 tezgâhta 76 üretici ve esnafla büyümeye devam ediyor. Pazarda, yılda 700 ton civarında ekolojik taze sebze ve meyve satılıyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Cumartesi günleri (07:00-17:00 arası) pazara gelenler aynı zamanda sosyalleşiyor da; hem yetişkinlerin hem de çocukların ilgisini çekebilecek atölyeler ve şenlikler düzenleniyor. Ayrıca bu pazar, Türkiye’de naylon poşet kullanımının kaldırıldığı tek pazar olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Organik pazar, Beylikdüzü, Kartal, Bakırköy ve Küçükcekmece’de de bulunuyor.

Ablalarıyla gözleme satıyor

Haluk Kurt, Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 25 yıllık bir mantı atölyeleri varmış. Organik pazar gündeme gelince yer almak istediklerini söylüyor: “Ablalarımla beraber gözleme yapıp satıyoruz. Unumuzdan, patatesimize kadar her şey doğal.”

Sağlıklı muzda lekeler olur

Gıda mühendisi olan Ali Özgür Karaoğlu, henüz üniversiteye hazırlanırken pazara adımını atanlardan: “Anamur bölgesinden geliyor muzumuz. Muz sapsarı ve tek renk olmamalı. Kimyasal bir madde katılmıştır. Organikte ise üstlerinde lekeleri vardır.”

Haberin Devamı

Hem hekim hem bahçıvan

Ali Kamışlı, Eskişehir’de yaşayan bir pretisyen hekim. Aynı zamanda aileden gelen bahçıvanlık da var. 2004’ten beri organik ürünlere ve tarıma karşı ilgisi bulunuyor. Pazarın açıldığı gün de burada olduğunu söyleyen Kamışlı tavuk ve yumurta satıyorum.

Tezgahında her ürün mevcut

Mehmet Gökmen pazarın kurucularından. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Aynı zamanda Buğday Derneği gönüllüsü. Üretici değil üretici temsilcisi. Pazara gelemeyen insanların ürünlerini satıyor. Tezgahında mevsimine göre pek çok ürün geliyor.

Çocuk bisküvisi yapan biyolog

Özlem Atabaş, Hacettepe Üniversitesi mezunu bir biyolog. İki yıldan beri de pazarda tezgahını açıyor:”Uzun yıllardır laboratuvarda da deneyler yaptığım için mutfakta pek çok ürünü denedim. En çok rağbet gören ürün çocuk bisküvisi. Yumurta sarısı ve terayağıyla yapılıyor.

Glutensiz un mamülleri yapıyor

Haberin Devamı

Serap Onay 2008’den organik pazarda. Tezgahında evde yapıp getirdiği ünlü mamulleri var. Malzemelerini de yine içinde bulunduğu pazardan temin ediyor. Ürünleri gluten ve şeker içermiyor. Balkabağı pastası tavsiye edilir...