Gazete Vatan Logo

Felaket ‘Geliyorum’ demiş

İtalya’nın Cenova kentinde çöken Morandi Köprüsü’nün felaketten birkaç gün önce çekilen fotoğraflarında, alt bölümündeki taşıyıcı kabloların koptuğu görülüyor

Felaket ‘Geliyorum’ demiş

İtalya’da Salı günü çöken Cenova kentindeki Morandi Köprüsü’nün bakımsızlıktan çürümeye dökülmeye başladığı ortaya çıktı. En az 39 kişinin öldüğü felaketten birkaç gün önce çekilen görüntülerde, köprünün altındaki taşıyıcı kabloların koparak alt yola sarktığı görülüyor.

Uzmanlar ve yerel kamuoyu, felaketin sorumlusu olarak, otoyolların bakım işlerini üstlenen Autostrade Per Italia firmasını göstermişti. Firmanın gerekli bakım ve onarım işlemlerini zamanında gerçekleştirmemesi nedeniyle köprünün çöktüğü tezi üzerinde duruluyor.

Başbakan Giuseppe Conte de, köprünün güvenliğini sağlama konusunda Autostrade firmasının yetersiz kaldığı konusunda şüphesi olmadığını açıkladı. Conte, felaketin ardından firmaya verilen yol bakım ve onarım ihalesinin iptal edilmesine karar verdiklerini belirtti.

Conte’nin yardımcısı Luigi Di Maio ise, Autostrade’nin kontrolünü elinde tutan giyim devi Benetton grubunun yol bakım masraflarını kısarak kârını artırma planının felakete davetiye çıkarttığı yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Mafya da suçlu

Yerel basında çıkan haberlerde, son 5 yılda en az 10 köprünün çöktüğü İtalya’da yaşanan son felakette, mafyanın da payı bulunduğu iddia edildi. Geçmiş hükümetlerle yakın bağları bulunan mafya ailelerinin, rüşvet ve hileyle aldıkları devlet ihalelerinde kâr elde edebilmek için malzemeden çaldığı, bu nedenle de ülke genelinde çok sayıda çürük bina ve köprü bulunduğu vurgulanıyor.

AB’yi sorumlu tuttu

İtalya’nın göçmen karşıtı Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, köprü felaketinde Avrupa Birliği’nin de sorumlular arasında yer aldığını iddia etti. Felaketin yaşandığı Cenova kentini ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Salvini, “Birçok otoyolun bakıma ihtiyacı var, ancak Avrupa Birliği yetkilileri bize sürekli bütçe kısıtlamalarından, kamu borçlarından söz ediyor” diye konuştu. Aynı zamanda dışişleri bakanı olan Salvini, köprü ve otoyol bakımlarına bütçe ayırmak istediklerini, ancak Brüksel’in kendilerine izin vermediğini dile getirdi.