Gazete Vatan Logo

Fazla teknoloji sağlığınızı bozuyor

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar en çok vakit ayırdığımız cihazlar arasında. Peki teknoloji ile bu kadar iç içe olmak sağlımız için bir risk mi?

Fazla teknoloji sağlığınızı bozuyor

Alkol ve sigaradan farksız

Bağımlılıkla ilgili çalışan uzmanlara göre; teknoloji bağımlığı da diğer bağımlılıklar gibi bir mekanizmaya sahip. Yeşilay, mücadele ettiği sorunlar arasına teknoloji bağımlılığını da ekledi. Hatta, alkol ve sigara gibi zararlı bir durum olarak kabul ediyor. Teknoloji kullanımında aşırıya kaçılması ve erişim olmadığında yoksunluk hissedilmesini bağımlılık olarak tanımlıyor. Yemek masasında telefonunuzu kontrol ediyorsanız, gece yatarken telefonu yastığınızın altına koyuyorsanız sizin için de tehlike çanları çalıyor demektir.

Günde kaç kez ekrana bakıyorsunuz?

Gece yatmadan önce, sabah uyanınca ilk iş telefon ekranına baktığımız artık yadsınamaz bir gerçek. Yapılan araştırmalar akıllı telefon kullananların gün içinde ortalama 13 dakikada bir telefon ekranına baktığını gösteriyor. Telefondaki uygulama sayısı arttıkça gelen bildirimlerin sayısı da artıyor ve sonuç olarak telefon ekranına bakmadan duramıyoruz.

FOMO musunuz?

FOMO (Fear of Missing Out) yani gelişmeleri kaçırma korkusu’ akıllı telefon kullananlar arasında hızla yayılıyor. Mesleği gereği bilgisayar başında vakit geçirenlerde FOMO daha sık görülüyor. Sosyal medya uygulamalarını sıkça kontrol etmek, takip edilen kişilerin paylaşımlarını kaçırmamak FOMO belirtileri arasında.

Haberin Devamı

Nomofobi

No mobile Phobia’dan türetilen nomofobi; cep telefonu iletişiminin kopmasından korkma anlamına geliyor. Telefonunuz ile iletişiminiz koptuğunda panikliyorsanız Nomofobi’ye yakalanmış olabilirsiniz. Nomofobi’nin belirtileri arasında nefes darlığı, baş dönmesi, titreme gibi belirtiler var.

Cebimizdeki hayalet titreşim

Her 10 kişiden 7’si ara sıra cep telefonunun çaldığını hissedip cebinden çıkartıyor. Telefona çağrı gelmemesine rağmen bu titreşimi hissetmek Hayalet Titreşim Sendromu ya da Titreşim Atak (vibranxiety) olarak adlandırılıyor. Hayalet titreşimden muzdarip olanlar için telefonun titreşimini tamamen kapatmanın bu sendromu yüzde 75 oranında önlediği ortaya çıktı. Birçok üniversitede bu sendrom üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Haberin Devamı

Karpal tünel sendromu

Yoğun teknoloji kullanımının tetiklediği hastalıklar arasında başı çekenlerden birisi de karpal tünel sendromu. Bilekte uyuşma, ağrı, halsizlik gibi belirtileri olan bu sendrom parmaklarda his ve güç kaybına neden olabilecek ciddi bir rahatsızlığa dönüşebilir. Uzmanlar el ve bileğin yoğun olarak kullanıldığı, akıllı telefon, tablet, bilgisayarların ve oyun konsollarının Karpal Tünel Sendromu riskini artırdığını belirtiyor.

Hikikomori

Japoncada ‘elini ayağını çekmek’ anlamına gelen Hikikomori, dünyaya yayılan bir hastalık. Sosyal hayattan kopup televizyon ve bilgisayar başında fazla vakit geçirmekle başlayan bu rahatsızlık ilerleyen safhalarda kişinin dış dünya ile iletişimi kesmesine kadar ilerliyor.

Vaktinizi çalan uygulamaları bulun

Telefondan ziyade telefonun içindeki uygulamalara bağımlıyız. Facebook, Instagram, Twitter gibi uygulamalar vazgeçilmezler arasında. En çok hangi uygulamanın bağımlısı olduğunuzu bulmanın bir yolu ise pil ve veri kullanım oranlarına bakmak.

Haberin Devamı

Teknoloji detoksu yapın

Uzmanlar teknolojinin tetiklediği hastalıklardan korunmak için teknoloji detoksu yapılmasını öneriyor. Hiç olmazsa ara sıra hayatınızdan teknolojiyi çıkarın. Teknolojik cihazlar olmadan sosyal hayata dahil olun. Teknoloji size değil, siz ona hükmedin.