Gazete Vatan Logo

Fazla mesai ücreti konusunda o belgeyi imzalayanlar dikkat!

Çalışanlar, işe başlarken işveren tarafından kendilerine imzalatılan “Fazla mesai ücrete dahildir” belgesini imzaladıklarında bu haklarından feragat etmiş olup olmadıklarını merak ediyor. Peki karşılığı alınamayan fazla mesai ücretleri konusunda ne yapmak lazım, bu konuda baştan imza atanların alacakları kaybolur mu?

Fazla mesai ücreti konusunda o belgeyi imzalayanlar dikkat!

Fazla mesai ücreti çalışma hayatında en fazla anlaşmazlık yaşanan konulardan biri. Kimi iş yerleri işe aldıkları çalışanlarına “Fazla mesai, ücrete dahildir” belgesi imzalatarak bu ücreti ödememe yoluna gidebiliyor.

FAZLA MESAİ ÜCRETE DAHİLDİR BELGESİ İMZALAYANLAR DİKKAT!

Bu belgeyi imzalayan çalışanlar bu konuda hiçbir hakları olmadığını düşünerek fazla mesai ücretlerinin peşini bırakabiliyor. Bazen ise fazla mesaileri kanıtlanması sorun olduğu için bu başvurulardan sonuç alınamıyor.

İşe giriş esnasında böyle bir belge imzalatılması, fazla çalışmadan doğan hakların alınabilmesi konusunda çalışanları sıkıntıya sokuyor. Haftada 45 saati geçen her çalışma saati, denkleştirme yapılmadığı takdirde çalışana zamlı olarak ödenmek zorunda. Denkleştirme süresinde haftalık ortalama 45 saati aşan çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Ancak böyle bir imza atmış olan kişiler sadece günlük 11 saati, yıllık 270 saati aşan süreler için fazla çalışma ücretini talep edebiliyor.

Bu sebeple işe girerken bu tarz belgelerin imzalanmaması tavsiye ediliyor. Fakat ne olursa olsun bu imza fazla mesai ücreti şansını tamamen yok etmiş de olmuyor.

Haberin Devamı