Gazete Vatan Logo

Fast Food’a alternatif Hamsi burger

Karadeniz ve Güneydoğu mutfağını harmanlayan Laz Dürümcü, hamsi burgerden hamsi iskendere farklı lezzetleri misafirlerine sunuyor.

Fast Food’a alternatif Hamsi burger

Izgarası, tavası, buğulaması, pilavı, çorbası yapılan hamsinin dürümü de olduğunu biliyor muydunuz? Dürüm deyince çoğu kişinin aklına Urfa ya da Adana ama İstanbul Kocamustafapaşa sakinleri için artık dürüm denince akla hamsi geliyor. 2003’ten bu yana müvadimlerini ağırlayan ve bir aile işletmesi olan Laz Dürümcü, Karadeniz ve Güneydoğu mutfağını harmanlıyor. Salaş, sobanın üzerinde kestaneler dizili, sıcak bir ortam karşılıyor gelenleri.
Rahmetli babasından mekanı devralan Can Kaya Giresunlu olan aile geleneğini sürdürme kararı almış, çeşitli okullarda idarecilik yapıp 1.5 yıl önce emekli olmuş. Sonra da kendini mekana vakfetmiş. Önce hamsi dürümle başlamış, ardından devamı gelmiş: Hamsi iskender, hamsi beyti, hamsi kebabı ve son olarak hamsi burger. (kendi tabiriyle laz burger.)
Her yerde sağlıksız fast-food tüketildiğini ifade eden Kaya, “Karadeniz’e özgü lezzetimizi neden farklı bir şekilde sunmayalım” diyor ve ekliyor: “Çocuklar balıktan uzak duruyor. Amacım onlara da bu sağlıklı yiyeceği sevdirmek. Mönüye son eklediğimiz hamsi yani laz burgerimizle fast-food’u tahtından etmek istiyoruz. Et konulmadan sadece hamsiyle köftesi hazırlanıyor. Tavada kızartılıyor, özel hamburger ekmeğinin arasına konuyor.

Haberin Devamı

Bilinenin aksine balıkla ayran iyi gider

Pek çok insan haliyle balığın yanında ayranı tercih etmez. Ancak Kaya bu önyargıyı hamsi iskenderle beraber yıktıklarını belirtiyor ve anlatıyor: “Hamsileri kılçıksız olarak soslu pide üzerine yerleştiriyoruz. Tekrar üzerine dökülen sos ve yanına koyduğumuz yoğurtla müşteriye sunuyoruz. Bu yolla balıkla yoğurdun birlikte yenemeyeceği inancını yıkıyoruz. Tabii ki isteğe göre değişir ancak kola vermek istemiyorum müşterilere. Hamsi kebabın veya burgerin yanında ayran gider. İnsanlar bu önyargıdan vazgeçsinler.”

Yöresel lezzetleri es geçmeyin

Laz Dürümcü’de Karadeniz mutfağının tadına doyum olmaz lezzetleri de mevcut. Kuymaktan mıhlamaya, etli karalahana sarmasından mısır ekmeğine kadar ne ararsanız var. Yöresel yemeklerin fiyatı 5-10 TL arasında değişiyor. Mekanda gelenlerin favori yemekleri ise Laz burger, hamsi dürüm ve hamsi iskender. Bu lezzetler de ortalama 10-18 TL arasında.

Haberin Devamı

Balığın gözleri parlasın, solungacı kırmızı olsun

Laz Dürümcü’de balıklar semt pazarlarından özel olarak sipariş ediliyor. Kaya, lezzetli balığın olmazsa olmazlarını ve aralık-ocak aylarının favori balıklarını şöyle sıralıyor:
- Balığın gözleri parlar.
- Solungaçları kırmızı olur.
Hamsili künefeyi mutlaka tadın...
Mönüde başlıca üç tatlı öne çıkıyor: Laz Böreği, Hamsiköy sütlacı ve hamsili künefe. “Canım balıklı künefe mi olur?” diye sorabilirsiniz ancak önce deneyin. Tadı damağınızda kalacak. Tatlı fiyatları 10-12 TL.