Gazete Vatan Logo

Faiz artacak da...

TCMB’nin enflasyon sonrasında yaptığı açıklama nedeniyle yarınki PPK’da faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak tahminler 275 ile 725 puan arasında geniş bir yelpazede

Faiz artacak da...

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde artış yapacağını tahmin ediyor. Ekonomistler, TCMB’nin faiz artışına kesin gözüyle bakarken, tahminler 275 ile 725 baz puan arasında değişiyor. Ekonomistlerin değerlendirmeleri şöyle:

- Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, 3 Eylül’deki yüksek enflasyon rakamlarından sonra TCMB’den gelen yönlendirmenin kesin bir faiz artışı olacağına işaret ettiğini belirterek, “500 puan kadar yüksek bir artış beklemiyorum. Ama 300-350 baz puan arası bir artış sanki daha makul geliyor. Kur ataklarına belki çare olmaz ama kur dalga boylarının belirli bir oranda sınırlanmasına faydalı olabilir” dedi.

% 20 dikkate alınacak

- Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal, “Merkez Bankası’nın kötüleşen dolar/TL kısa vade zımni oynaklık oranlarını, TÜFE-ÜFE enflasyon beklentilerini göz önüne alarak, yıllık TÜFE’nin yüzde 17.90 seviyesinde olmasına karşın politika faizinin yüzde 17.75’te bulunması ve bunun da pozitif reel faiz sunmadığını görerek ve de Orta Vadeli Programı (OVP) da gözeterek TCMB’nin politika faizinde 250 baz puanlık artış yapmasını beklemekteyiz” dedi.

Haberin Devamı

- İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, bir haftalık repo faizinin yüzde 19.25 seviyesine yükseltilmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi. Sezgin, “En azından piyasada genel bir beklenti haline gelmeye başlayan yüzde 20 seviyesinin dikkate alınarak referans faizin belirlenmesini daha yüksek ihtimal buluyoruz ve bir haftalık repo faizinin yüzde 17.75’ten yüzde 20’ye yükseltilerek, tüm fonlamanın yeniden bir hafta vadeli repo ihaleleriyle yapılmaya başlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

- Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzeltarafından yayınlanan rapora göre kurum, TCMB’nin toplantısından 425 baz puan faiz artırımı çıkmasını bekliyor. Buna göre kurumun beklentisi haftalık repo faizinin yüzde 22 seviyesine çıkarılması yönünde.